Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otišle iz Hrvatske

NAIŠLE NA 'ZID' 'Zovu ih 'slučaj Hrvatska', što nije nimalo ugodno slušati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Borbi koju hrvatske medicinske sestre vode s Hrvatskom komorom medicinskih sestara nakon dvije godine je napokon došao kraj.

Odlična vijest iz Hrvatske za sve medicinske sestre i medicinske tehničare koji imaju srednju stručnu spremu i koji rade u Velikoj Britaniji. Napokon će moći dobiti potvrdu da mogu raditi u svojoj struci, kao medicinske sestre i tehničari, a ne kao njegovatelji.

Naime, dosad su kao medicinske sestre u Velikoj Britaniji mogle raditi samo one koje su u Hrvatskoj zavšile višu medicinsku školu. Ove sa srednjom stručnom spremom imale su status njegovateljica.

Ovu odličnu vijest javio nam je gospodin Alexander Hess, po struci medicinski tehničar, koji u Velikoj Britaniji zbog nedobivanja potvrde godinama radi kao njegovatelj.

'Nakon dvije godine britanska Komora medicinskih sestara (NMC) šalje odobrenja za rad hrvatskim sestrama unatoč svim dopisima kojima je hrvatska Komora to pokušala spriječiti. Nakon što smo mukom uspjeli pridobiti Ministarstvo zdravlja da se pridruži našoj borbi, pokazalo se da je ministar Siniša Varga bio samo pun priče dok se ostatak ministarstva uistinu posvetio borbi. Ministar Dario Nakić se pokazao kao potpuna suprotnost Vargi i pridružio se svojem timu u prekovremenima s ciljem rješavanja problema hrvatskog sestrinstva', rekao nam je Hess te dodao kako je napokon dobio potvrdu iz Londona da je priznat kao medicinski tehničar te kako će preko leđa onih koji su se borili za svoja prava i svi drugi biti priznati.

A koliku je podršku Alexander Hess dobio tijekom godine dana pokazuje i činjenica kako je na Facebooku osnovana Inicijativa medicinskih sestara-medicinskih tehničara koja broji 5422 člana.

'U Zagrebu se kao jednoglasni predstavnik naše Inicijative borila Gordana Miškulin koja je trpila teror i pritiske za sve nas', rekao nam je Hess.

A kako je sve krenulo...

Nakon osnivanja Inicijative, medicinske sestre su se organizirale u Hrvatsku udrugu medicinskih sestara i medicinskih tehničara (HUMSMT) koja je pokrenula niz akcija i pritužbi.

'Imali smo niz sastanaka bez uspjeha iako su stručne službe Ministarstva zdravlja i neki članovi tima ministra pokazali razumijevanje za probleme i tko ih uzrokuje. Nažalost, ministar Varga nije znao reći 'ne' Komori', rekla nam je predsjednica HUMSMT-a, Gordana Miškulin.

U lipnju 2015. godine Udruga se obratila pučkoj pravobraniteljici. Iz njezina Ureda je rečeno kako se radi o diskriminaciji u slučaju kad medicinskoj sestri nije bilo dopušteno da se kandidira za predsjednicu Hrvatske komore medicinskih sestara. Tada je jasno rečeno da je Komora dužna dužna štititi i zastupati interese svoga članstva, a ne obrnuto te da je došlo do diskriminacije po pitanju prava na izbor.

'5. siječnja 2016. na Županijskom sudu tužimo HKMS za diskriminaciju. Medicinskim sestrama koje su završile temeljno obrazovanje osporavalo se pravo na stečena prava u smislu izjednačavanja sa sestrama koje školu završavaju po novom programu. Komora je namjerno plasirala krive informacije i dovodila u zabludu ne samo javnost već je pokušala zavesti i pravobraniteljicu i sud, a što je najgore, i članice EU. Čitanje presude je znakovito palo baš na Dan sestrinstva - 12. svibnja u 8:30 sati na Županijskom sudu u Zagrebu', rekla nam je Miškulin.

Nakon svega ovoga, Komora je 5. travnja na Skupštini izmijenila Statut te raspisala izbore za predsjednicu.

'Hrvatska je radi neizdavanja Potvrda, a u suprotnosti s preuzetim obvezama, trenutno pod nadzorom Europske komisije i očekujemo njihovo mišljenje. Nakon niza kontakata i prigovora, Njemačka, Danska i Slovenija su priznale hrvatske temeljno sestrinstvo, a od prošlog tjedna je krenulo priznavanje i u Velikoj Britaniji. Za sada je problem još u Irskoj, no očekujemo razum s njihove strane ili ćemo biti prisiljeni prijaviti ih Europskoj komisiji jer priječe slobodu kretanja i osporavaju naše diplome', rekla nam je gospođa Miškulin.

Odlukom o izdavanju potvrda u Velikoj Britaniji za medicinsske sestre i tehničare puno toga se mijenja.

'Za sestre u Velikoj Britaniji to je spas za egzistenciju i status u bolnici jer ih se tamo zove 'slučaj Hrvatska', što nije nimalo ugodno slušati. Naravno, mnogi od njih moraju sad obnavljati papire i po njih dolaziti u RH što je novi udar na njihove financije. Sve setre sad imaju pravo zatražiti naknadu štete za izgubljeni novac i duševne boli', naglasila je Miškulin.

Pročitajte i ovo David Cameron i Penny Wong Jačanje suradnje Australija i Velika Britanija potpisale su sporazum o obrambenoj suradnji: "Moramo biti spremniji nego ikada prije" Ilustracija Kontraproduktivno Britanci imaju novu definiciju ekstremizma: Mogla bi ugroziti slobodu govora

Hrvatska ima jednu od najboljih tradicija, a to je sestrinstvo. Trenutno možemo reći da postoje tri razine obrazovanja - temeljno na razini SSS, na koju se veže prvostupništvo i specijalistički studij. Imamo oko 1000 visokoobrazovanih koje imaju titulu diplomiranih medicinskih sestara i sveučilišna magistra sestrinstva. One trenutno imaju problem prepoznavanja i tu je nastao najveći problem. Sestrinstvo se mora uzdići iznad svih međusobnih problema te zajedničkim radom iza zatvorenih vrata pronaći rješenje koje je najbolje za sve te zajedničkim snagama uvjeriti Vladu RH da novac ne smije biti problem da one zauzmu mjesto odmah iza liječnika kao nositelji zdravstvene njege u bolnicama, školama i sveučilištima, rekla je Miškulin.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene