Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Apel ministra branitelja

Matić: Ne budite zluradi i nemojte bez kriterija prijavljivati susjede

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Objavljeni Registar branitelja ne prestaje biti među glavnim temama u zemlji. Prijepore najviše izaziva razlika između borbenog i neborbenog sektora. I dok užarena telefonska linija u Ministarstvu branitelja i dalje zvoni, ministar Predrag Matić poziva na stišavanje euforije.

Telefoni u Ministarstvu branitelja i dalje zvone. Primili su više od 13 tisuća poziva. No, napominju kako nisu adresa za rješavanje nezakonitosti. 'Postoji ravnateljstvo policije, kojima treba uputiti opravdane razloge. Ako je netko zloupotrijebio status, ravnateljstvo policije će izvršiti radnje koje su u njihovoj nadležnosti, proslijediti Državnom odvjetništvu', kazao je ministar branitelja Predrag Matić.

Pročitajte i ovo Registar branitelja više nije dostupan javnosti (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Je li ispunio svrhu? "Najčasniji popis" odlazi u povijest: Registar branitelja više nije javno dostupan Slika nije dostupna SAMO EVIDENCIJA Ministarstvo potvrdilo: Registar hrvatskih branitelja više neće biti javno dostupan

Ministar Matić poziva na stišavanje euforije. 'Apeliram na ljude da ne budu zluradi i da ne prijavljuju bez ikakvih kriterija svoje susjede', kaže.

Brojne nepravilnosti branitelji prijavljuju i udrugama. Oni će ih, kažu, proslijediti DORH-u. Prijepora ima i između borbenog i neborbenog sektora. 'Ako je netko bio radio u MUP-u ili MORH-u, dakle radio, ne može biti u Registru', kaže Slavica Hruškar, iz Nezavisnih hrvatskih dragovoljaca.

>> Hoće li biti istraga 'lažnjaka' iz Registra branitelja?

Predsjednik Josipović upozorava kako su razlike jasne, no uvijek ostaje pitanje je li metodologija popisa onakva kakva je trebala biti. 'Postoji razlika između ljudi koji su bili s puškom u ruci i glavom u torbi od onih koji su isto doprinijeli obrani na neki drugi način. Mislim da nas čeka proces osvješćivanja tih razlika', kazao je Josipović.

A upravo zbog razlika u pogledu na objavu Registra, Josip Đakić zatražit će od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti objave Registra. 'S obzirom da se čini velika šteta, gledat ćemo da to što prije napravimo kako bi Ustavni sud donio svoj pravorijek', kaže Đakić.

U posljednjih 7 godina iz Registra je izbrisano oko 700 imena. No, materijalna sredstva, ako su ostvarena, nitko nije vratio.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene