Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SVE MANJE MAJSTORA

Ravnateljica Obrtničke škole Osijek otkriva koja su najtraženija zanimanja: "Na našem području imamo mesnu industriju koja vapi za radnicima, moraju ih uvoziti..."

Krenule su prijave za upise u srednje škole. Reporterka Nove TV Matea Drmić bila je u Obrtničkoj školi u Osijeku.

Reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić u ponedjeljak je razgovarala s Majom Zorić, ravnateljicom Obrtničke škole Osijek, u koju se svake godine upiše sto posto učenika. 

Najtraženija zanimanja su frizer, fotograf i stolar, kazala je ravnateljica.
"Svi znamo da se neke djevojčice već u ranom djetinjstvu opredijele da će jednog dana biti frizerke“, dodala je Zorić.

Najmanji je interes učenika za zanimanje mesara i pekara. Gošća Dnevnika Nove TV istaknula je kako učenici baš za ta zanimanja imaju osiguran posao nakon završetka školovanja, ali im ona, nažalost, nisu zanimljiva.

"Na našem području imamo mesnu industriju koja vapi za radnicima, moraju ih uvoziti, izvan naše zemlje, ali naši đaci nisu skloni upisati ta zanimanja“, rekla je Zorić. Škola ih pokušava potaknuti na upise, tako da svake godine obilaze što više osnovnih škola od ukupno 25 koliko ih ima na tom području, gdje učenike informiraju o mogućnostima i prednostima školovanja za obrtnička zanimanja.

Pročitajte i ovo Obrtnička zanimanja polako izumiru - 4 unatoč visokim stipendijama Čeka li nas veliki problem kojeg još nismo ni svjesni? "Djecu danas mahom zanima brza zarada..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ČEKA SE POTEZ VLADE Propast obrtništva: "Nitko ne bi htio radit i proizvodit, svi bi htjeli trgovat"

Ove godine ugasio se jedan razred frizera, jer je Odlukom o upisima koje je prošlog petka donijelo Ministarstvo obrazovanja i znanosti umjesto u dosadašnja dva razreda frizera, odobren upis samo u jedan.

Sve je manje majstora. Ravnateljica Obrtničke škole Osijek budućim srednjoškolcima poručila je da s obrtničkim, majstorskim zanimanjem mogu živjeti vrlo lijepo, dobro i uspješno, zahvaljujući radu svojih ruku te ih je pozvala da razmisle o zanimanjima koje nudi njihova škola.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene