Učenike nekih frizerskih škola ove jeseni čeka više sati matematike, hrvatskog i stranih jezika. Naime, novi eksperiment Ministarstva obrazovanja uvodi im i četvrtu godinu obrazovanja. Na taj će način i frizeri moći pisati državnu maturu i upisati fakultet. Međutim, dio obrtnika smatra da frizerima treba uvesti više prakse.

Galerija


Učenice nekih frizerskih škola od jeseni će u učionicama provoditi godinu dana više. Naime, šest će frizerksih škola krenuti s eksperimentom četverogodišnjeg obrazovanja. Također, eksperimentirat će se većim brojem satova matematike, uvodi im se kemija, a povijest te politika i gospodarstvo ukidaju se kao zasebni predmeti. Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak tvrdi da će se uvesti i više prakse.

Vezani članci Slika nije dostupna Nova kriza u školstvu? Sve manje osmaša upisuje strukovne škole Slika nije dostupna A tržištu trebaju: Zašto đaci ne žele u deficitarna zanimanja?

"Općeobrazovni predmeti su od 29 do 40 posto, ostalo je struka i praksa. Prakse je po satima više nego po postojećem trogodišnjem modelu", rekla je Divjak.

Na pitanje zašto se čitava četvrta godina ne sastoji od prakse, ministrica je odgovorila: "Tako su to tražili poslodavci." Međutim, dio obrtnika smatra da bi prakse trebalo biti još više.

"Svagdje u svijetu je ta zadnja godina organizirana tako da djeca u obrtničkim školama budu što više na praksi, da mogu odmah početi s radom, a ne da tada moraju još godinu, dvije ili tri ići na praksu, da izlaze iz škole bez da znaju svoje zanimanje", rekao je Antun Trojnar, predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba.

Papa Franjo u Irskoj (Foto: AFP) Poruka pape Franje: Poručio frizerima i brijačima da ne tračaju s klijentima na poslu

Slika nije dostupna SOS! Kako da iz frizerskog salona više nikada ne izađete nezadovoljni?

I vlasnici frizerskih salona traže da učenicima škare i češalj budu što češće u rukama. Naime, tvrde da strukovni dio koji se odrađuje u školi ne ide u korak s vremenom.

"Minival je nešto što se još uvijek uči u školi, ali njega danas ni nema u frizerskim salonima", rekla je Jadranka Pezo, vlasnica frizerskog salona. "Prostor u kojem djeca uče praktičnu nastavu u školi su zastarjeli i djeca nemaju na čemu i s čim odraditi kvalitetnu praksu u školi", dodala je.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr