Mate Kapović
Mate Kapović Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell

Mate Kapović iz Radničke fronte na svom je Facebook profilu danas objavio kako se Zeleno-lijeva koalicija raspala te je Tomislava Tomaševića optužio da traži podršku od SDP-a u Zagrebu da postane gradonačelnik.


"Radnička fronta to nije htjela i borili smo se mjesecima da se koalicija održi, ali odlučili su to uski stranački interesi vrhuške stranke Možemo (unatoč protivljenju velikog dijela njihove baze) i deal s SDP-om.

Vezani članci Tomislav Tomašević U Holdingu će se tražiti bubice za prisluškivanje. Tomašević pokušao objasniti: "Kad uzmete u obzir optužnice USKOK-a, svega i svačega je tu bilo" ZET - Ilustracija - 1 Policija istražuje sporni ZET-ov ugovor, provjerava se javni poziv

Čut ćete vjerojatno svašta, ali stvar je ukratko u sljedećem:

a) Tomislav Tomašević (stranka Možemo) traži podršku SDP-a u Zagrebu da postane gradonačelnik (u prvom i/ili drugom krugu predizborno i/ili postizborno - još traju pregovori i odluke o tome što će se pokazati najoportunije)

b) SDP-u je kandidatura Katarine Peović (RF) u Rijeci ogroman trn u peti i izvor straha", poručuje Kapović.

Navodi kako su ideja beskompromisne ujedinjene ljevice i svi gradovi osim Zagreba žrtvovani "kratkovidnim političkim kalkulacijama u Zagrebu i dealovima sa strankom koja je stvorila Bandića i koja je još uvijek s Bandićem premrežena" 

Na kraju poručuje da je  Radnička fronta i dalje otvorena za svaki vid suradnje s članovima, strankama i dijelovima bivše Zeleno-lijeve koalicije "koji se ne slažu s ovakvim promašenim politikanstvom i oportunizmom"

Tomašević: "Odluka se ne odnosi na suradnju u Saboru i Skupštini"

O svemu se oglasio i sam Tomislav Tomašević koji je rekao kako je članstvo Možemo! i Zagreb je naš! odlučilo da na lokalne izbore neće ići s Radničkom frontom.

"Mogu potvrditi da je članstvo Možemo! i Zagreb je naš! odlučilo da na naredne lokalne izbore ne idemo s Radničkom frontom. Željeli smo o odluci prvo na sastanku razgovarati s koalicijom i utvrditi daljnje oblike suradnje, ali je dio vodstva RF-a opet odlučio prvo nas javno napasti s neosnovanim optužbama, a u isto vrijeme omalovažavati partnersku stranku Novu ljevicu", izjavio je Hini saborski i gradski zastupnik Tomislav Tomašević.

Rekao je kako im je "upravo taj isti dio vodstva Radničke fronte ranije preko medija postavio ultimatum oko podrške njihovoj kandidatkinji za gradonačelnicu Rijeke prijeteći raspadom zeleno-lijeve koalicije".

"U konzultaciji s lokalnim grupama Možemo! odlučili smo da ne pristajemo na taj ultimatum i da je zato najbolje da na ove lokalne izbore idemo odvojeno od Radničke fronte, a isto razmišljaju i druge stranke zeleno-lijeve koalicije (Nova ljevica i ORaH) s kojima namjeravamo izaći na lokalne izbore. Odluka o neizlasku na lokalne izbore s Radničkom frontom nije se odnosila na suradnju u saborskom i skupštinskom klubu", poručio je Tomašević.

'Fokusirani na uklanjanje Bandića s vlasti'

"Što se tiče iznesenih optužbi još jednom ću ponoviti što sam već javno govorio da su Možemo! i Zagreb je NAŠ! fokusirani na uklanjanje Bandića s vlasti nakon 20 godina. Unatoč javnim pozivima iz SDP-a, ne vidimo scenarij u kojem idemo u bilateralnu koaliciju sa SDP-om u Zagrebu. Ostavljamo mogućnost da ovisno o programskoj kompatibilnosti i uvjetima stranaka za sudjelovanje stvorimo široku anti-Bandić koaliciju u Zagrebu u koju su dobrodošle i SDP i Radnička fronta", ističe Tomašević.

A što se ostalih gradova tiče, kako je istaknuo, "Možemo! namjerava na njih izaći samostalno ili u koaliciji s Novom ljevicom i ORaH-om".

"To znači da Možemo! u Rijeci sigurno neće ići u koaliciju sa SDP-om koji je uostalom tamo i na vlasti, a mi smo izrazito nezadovoljni načinom kako se gradom upravlja", poručio je Tomašević.

Radnička fronta: "Nije bilo ultimatuma"

Ubrzo nakon reakcije Tomaševića ponovno su se oglasili iz Radničke fronte iz koje tvrde da su jučer primili e-mail poruku od stranke Možemo! u kojoj ih obaviještavaju kako na iduće lokalne izbore izlaze s Orahom i Novom ljevicom, ali ne i njima.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti: 

"Ta nas je odluka iznenadila no još više smo iznenađeni navodima stranke Možemo! o navodnim ultimatumima koje je Radnička fronta davala dojučerašnjim koalicijskim partnerima.

Za nas je zajednička kandidatura Katarine Peović nakon fantastičnog rezultata u VIII. izbornoj jedinici samorazumljiva u istoj mjeri kao i kandidatura Tomislava Tomaševića za gradonačelnika Zagreba. Kandidatura naše članice nije upućena kao ucjena kako to kažu u Možemu!, već je predložena partnerima u rujnu ove godine na što do jučer nismo dobili konkretan odgovor nego danas na kraju samo ovakav zlonamjerni spin o našem ultimatumu. Napominjemo da je Katarina Peović bila nositeljica VIII. izborne jedinice na parlamentarnim izborima upravo zajedničkim dogovorom cijele koalicije.

Fokus Radničke fronte na Rijeku, Kvarner i Istru niti tada niti danas ne dolazi slučajno, već smo za razliku od dojučerašnjih političkih partnera tamo organizirani i djelujemo čitav niz godina. To potvrđuje i činjenica da smo u dobroj vjeri prepustili stranci Možemo! kandidacijske liste u četiri zagrebačke jedinice, stoga ova njihova odluka još više iznenađuje.

Od rujna kada je kandidatura predložena na posljednjem zajedničkom sastanku kojega smo imali kao koalicija nismo zaprimili nikakav odgovor, iako smo ga više puta pismeno tražili. Umjesto toga, dobili smo odgovor da Možemo! odnosno Zagreb je naš! ne namjeravaju s nama izlaziti na lokalne izbore.

Čvrsta želja Radničke fronte, kao jedne od stožernih članica i najaktivnijih stranaka Zeleno-lijeve koalicije, bila je da se taj ujedinjeni pohod ljevice i dalje nastavi, uvjereni kako bismo kroz sljedećih nekoliko izbornih ciklusa zajedno znatno ojačali i otvorili mogućnost da obespravljena društvena većina preuzme demokratske procese odlučivanja o ključnim pitanjima za sve. Nažalost, iako je Radnička fronta i dalje i više nego spremna na svaku konstruktivnu suradnju na ravnopravnim osnovama, do toga, čini se, na predstojećim lokalnim izborima, i ne krivicom RF-a, neće doći .

Stoga najavljujemo samostalan izlazak Radničke fronte na lokalne izbore na proljeće, uz moguću lokalnu suradnju sa srodnim političkim opcijama. Uvjereni smo da ćemo pogotovo dobre rezultate ostvariti u Zagrebu, Rijeci i Puli, naglašavajući našu kandidatkinju za gradonačelnicu Rijeke Katarinu Peović"
 

 

 

ZELENO-LIJEVA KOALICIJA VIŠE, NAŽALOST, NE POSTOJI Vjerojatno ste već čuli da se Zeleno-lijeva koalicija (ZLK),...

Objavljuje Mate KapovićUtorak, 8. prosinca 2020.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju