Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Visoka cijena jamči kvalitetu?

'Masno' koštaju, a ne vrijede ni lipe!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekipa Provjerenog napravila je test sunčanih naočala – jamči li visoka cijena doista i kvalitetu?

16 sunčanih naočala po cijeni od 50 do nekoliko tisuća kuna stručnjaci na Institutu Ruđer Bošković testirali su kako bi utvrdili – štite li doista od UV zračenja kako to tvrde certifikati na njima? Ekipa Provjerenog naočale je kupila na tržnicama i u shopping centru, a one najskuplje posudili su od najbližih prijatelja.

Pročitajte i ovo Provjereno: Marijan Gregurina - 5 Život stao u pet vrećica Marijan je ostao bez svega, a država mu je pomogla sa 150 eura: "Nikad nisam zamišljao ovakvu starost. Nikad." Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih"

Sunčane naočale više su od modnog dodatka - one su zaštita naših očiju. Barem bi to trebale biti. Njihova najvažnija zadaća je zaštita naših očiju od UV zračenja, tj. ultraljubičastih zraka. ‘UV zrake izazivaju degeneraciju stanica i na neki način sporo ubijaju stanice’, kaže oftalmologinja dr. Ivana Mravičić.

>> VIDEO: Masovna tučnjava zbog sunčanih naočala

Ljudsko oko ne može vidjeti UV zrake, niti može jednim pogledom na sunčane naočale doista znati imaju li zaštitu? Zato uvijek tražimo deklaracije koje, kažu stručnjaci Instituta Ruđer Bošković, ne jamče zaštitu od štetnih UV zraka!

U to su se uvjerili tijekom višegodišnjih testiranja. Prošle godine obratio im se dobavljač koji je uvezao 30 tisuća naočala iz Kine. Sve ih je vratio natrag jer je analiza pokazala da nemaju zaštitu, a imale su certifikat.

Da analizu nije sam tražio i platio, one bi završile na tržištu. Zato se s pravom možete pitati jesu li i vaše štetne za oči i - bez obzira na cijenu - ne vrijede ni lipe? ‘Mi se oslanjamo na savjest dobavljača, odnosno, oni se oslanjaju na deklaracije proizvođača koje su najčešće u redu, ali nisu uvijek’, rekao je ekipi Provjerenog dr. Hrvoje Zorc, predstojnik Centra za laserska i atomska Istraživanja i razvoj na Institutu Ruđer Bošković.

Od svih 16 sunčanih naočala koje su testirali, jedne nisu prošle provjeru zaštite od UV zračenja. Koje – doznajte u prilogu Provjerenog! Osim rezultata, pogledajte i kadrove koje vjerojatno nikad niste imali priliku vidjeti – ekipa Provjerenog vodi vas u tvornicu naočala!

Stručnjaci s kojima je razgovarala ekipa Provjerenog dali su korisne savjete za odabir pri kupnji sunčanih naočala. Oni nam ne jamče da ćemo dobro odabrati, ali smanjuju šanse za pogrešku! Poslušajte savjete za odabir sunčanih naočala OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene