Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poništene stegovne mjere

Marušić dobio spor protiv Medicinskog fakulteta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Upravni sud poništio je stegovne mjere koje je lani prof. Matku Marušiću izreklo Povjerenstvo zagrebačkog Medicinskog fakulteta zbog njegovih optužbi u medijima o korupciji na tom fakultetu.

Marušić je Upravnom sudu podnio zahtijev za zaštitu ustavom zajamčenih prava i sloboda čovjeka i građanina, tražeći poništenje javne opomene koje mu je kao stegovnu mjeru fakultetsko Povjerenstvo izreklo u svibnju prošle godine. Sud je krajem studenoga uvažio Marušićev zahtjev iz rujna 2008., a ta je odluka tek danas upućena strankama, pa na sudu, osim potvrde da je usvojen zahtjev, nisu željeli otkriti njezin sadržaj i obrazloženje. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna (Ne)zakoniti rad Pobuna: Splitskom medicinskom fakultetu prijeti blokada Slika nije dostupna Poruka poslodavaca HUP prosvjednicima: Smirite strasti, upropastit ćemo turističku sezonu

>> Prof. Marušić traži ostavku dekanice Medicinskog fakulteta

Povjerenstvo za stegovni postupak MEF-a zaključilo je da je Marušić iznošenjem netočnih informacija u javnosti o radu fakulteta i pojedinih nastavnika prekršio Pravilnik o stegovnoj odgovornosti nastavnika, suradnika i studenata i narušio ugled te visokoškolske ustanove, pa mu je zbog toga izrečena javna opomena.

Marušić je tada ustvrdio da je riječ o pritisku na njega i znanstveni časopis Croatian Medical Journal jer je u njemu kao urednik objavio dokaze o plagiranjima prof. Asima Kurjaka i jer je u drugim medijima ukazivao na korupciju na MEF-u, posebice u intervjuu Glasu koncila.

U javnosti je tijekom stegovnog postupka naročito odjeknuo zahtjev članova Povjerenstva upućen trojici uglednih psihijatara za vještačenjem prof. Marušića na temelju dokumentacije i njegove prepiske koju je vodio s fakultetom. Marušić je u međuvremenu napustio zagrebački Medicinski fakultet i danas predaje na Medicinskom fakultetu u Splitu.

U povodu odluke Upravnog suda Hini je izjavio kako presuda ohrabruje jer pokazuje da ni najmoćniji "akademski klanovi" ne mogu "zabranjivati govor, skrivati dokaze, zlorabiti položaj i neuračunljivim proglašavati čovjeka koji se usudio javno progovoriti o zlu".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene