Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prof. Marušić traži ostavku dekanice Medicinskog fakulteta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Profesor Medicinskog fakulteta (MEF) Matko Marušić, protiv kojega se vodi stegovni postupak zbog njegovih optužbi o korupciji na tom fakultetu, ocijenio je danas skandaloznim navodni zahtjev MEF-ova Povjerenstva za stegovni postupak da se obavi psihijatrijsko vještačenje na temelju dokumentacije i korespodencije koju je vodio s fakultetom.

Marušić je na konferenciji za novinare u Novinarskom domu izjavio kako na MEF-u nije mogao dobiti potvrdu da je Povjerenstvo tražilo psihijatrijsko vještačenje jer su mu onemogućili uvid u spis o stegovnom postupku, iako na to kao strana u postupku ima pravo.

Pročitajte i ovo Ivan Kaštelan, reporter Dnevnika Nove TV Šok u Splitu zbog ostavke Tko je novi šef splitske policije? "Pamti ga se i kao glavnog ravnatelja policije s najkraćim stažem" Donacija PMF-u - 5 Poticanje znanosti Velikodušna donacija: Udovica hrvatsko-američkog fizičara fakultetu poklonila nesvakidašnji dar

Za zahtjev za psihijatrijsko vještačenje doznao je iz medija, te ističe da nitko iz Povjerenstva, kao ni troje uglednih psihijatara kojima je dokumentacija poslana, nije negirao slučaj.

Time je Marušić odgovorio na jutrošnje priopćenje Uprave Medicinskog fakulteta poslano Hini u kojem se demantira postojanje zahtjeva za njegovim psihijatrijskim vještačenjem, te navodi da bi svako istupanje u javnost stranaka za vrijeme trajanja stegovnog postupka moglo utjecati na njegov ishod.

Podsjetivši da nečije psihijatrijsko vještačenje može zatražiti samo sud, Marušić je za sve optužio dekanicu MEF-a prof. Nadu Čikeš. Smatra da ga je ona tužila Stegovnom sudu u ime Dekanskog kolegija, jer je progovorio o korupciji na fakultetu, te potom i zatražila psihijatrijsko vještačenje.

Marušić tvrdi da napadi dekanice na njega i časopis Croatian Medical Journal, kojemu je urednik, traju već pet godina.

Napadi su "eksplodirali" u rujnu 2006. kada je u časopisu objavljen članak s nalazima inozemnih stručnjaka o plagijatima prof. Asima Kurjaka, za koje je uredništvo optuženo da stoji iza njih, kao i zbog nekih drugih Marušićevih istupa o korupciji koji su kulminirali intervjuom u Glasu Koncila i stegovnim postupkom.

Marušić kaže da je dekanica Čikeš sramotno postupila u "slučaju Kurjak" jer je sakrila svu dokumentaciju u kojoj su inozemni stručnjaci dokazali da tri od 10 Kurjakovih radova nisu bila u redu, dok je u četiri nalaza dokazalo nečasno Kurjakovo postupanje.

Potom je dekanica, tvrdi Marušić, Povjerenstvu koje je ispitivalo istinitost nalaza zabranila iznošenje nalaza u javnost, kao i svim profesorima javne istupe.

Potporu Marušiću pružio je hrvatski znanstvenik Ivan Đikić koji se novinarima izravno obratio video-vezom iz Frankfurta, ocjenivši kako je zahtjev za psihijatrijskim vještačenjem samo nastavak sukoba koji je počeo zabranom istupanja u javnost.

"To je potpuno neprimjereno i dio dokazivanja moći sustava nad pojedincem", rekao je Đikić dodavši da je to moguće i radi sprege izvršne vlasti sa znanstvenom zajednicom, o čemu svjedoči i činjenica da su dva dosadašnja ministra znanosti istodobno s političkom dužnošću napredovala u znanstvenom zvanju.

Marušić je na kraju pozvao troje psihijatara kojima je navodno dostavljen zahtjev za vještačenjem - Vladu Jukića, Veru Folnegović Šmalc i Ljubomira Hotujca, da se javno očituju, a od Ministarstva znanosti i rektora zagrebačkog Sveučilišta Alekse Bjeliša da pokrenu postupak smjene dekanice Čikeš, jer je skrivajući dokumente o slučaju Kurjak počinila namjernu štetu Medicinskom fakultetu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene