Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

(Ne)zakoniti rad

Pobuna: Splitskom medicinskom fakultetu prijeti blokada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Već neko vrijeme traje tiha pobuna bolničkih liječnika koji rade kao profesori na splitskom Medicinskom fakultetu i čak kreću priče o blokadi fakulteta.

Netko je prijavom DORH-u povukao pitanje zakonitosti rada i plaćanja u obje ustanove pa su profesori gotovo postali ilegalci iako se zapravo tako radi već 50 godina u cijeloj Hrvatskoj.  Splitom već kruže priče da je Medicinski fakultet pred blokadom, no predavači sve demantiraju. 'Sve ide uredno i indeksi se potpisuju', kaže liječnik i predavač Dragan Ljutić.

Pročitajte i ovo Otac i sin si međusobno zapalili ležajeve uoči Božića Otac i sin se posvađali pa jedan drugome zapalili ležajeve: "Iznio je kutnu garnituru i bacio ju na vatru gdje je već gorio njegov krevet" Najpoželjniji fakulteti Deset najpoželjnijih Vode li se maturanti razumom ili osjećajima pri odabiru fakulteta? Dnevnik Nove TV donosi odgovore

Nedavno je netko zaključio da profesorsko predavanje bolničkih liječnika na Medicinskom fakultetu u Splitu nezakonito i sve anonimno prijavio Odvjetništvu, a DORH zakucao na vrata splitske bolnice. Sporna je izgleda evidencija radnih sati u bolnici koja ostavlja prostora da liječnici mogu raditi i na fakultetu, a i način plaćanja.

'U toj različitoj regulativi je Split odlično uređen, najbolje u zemlji, no ta je prijava pukla baš po nama, pojavio se problem ', objašnjava dekan Medicinskog fakulteta Split Matko Marušić. Isti je pa i veći problem na svim medicinskim fakultetima u Hrvatskoj, desetljećima. No, baš je splitska bolnica pritisnuta prijavom Odvjetništvu.  'Istina je da je 62 od 79 predavača koji rade u obje ustanove reklo da će napustiti fakultet, to bi bila tragedija', napominje Marušić.

Profesori su postavljeni u poziciju da odluče hoće li raditi u bolnici ili na fakultetu, a nitko neće ostaviti punu bolničku plaću. Ostaje li fakultet bez profesora? Bilo kako bilo čeka se da Ministarstva znanosti i zdravstva sve reguliraju.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene