Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Sastanak s dobavljačima

Dalić: "Dugove treba platiti onaj tko ih je stvorio, a to je Agrokor"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Martina Dalić istaknula je kako su na sastanku raspravili pitanja koja se tiču dinamike plaćanja i tražbina dobavljača koji imaju mjenice. Poručila je kako je temeljna poruka da Agrokor mora platiti dugove koje je sam stvorio.

U Ministarstvu gospodarstva održan je sastanak Martine Dalić, potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, s Maricom Vidaković, prokuristicom Kraša i predstavnicom proizvođača i dobavljača Agrokora

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Šef Fortenove – bivšeg Agrokora Maksim Poletajev: "Igra je gotova, imamo novu kompaniju i novi život" Slika nije dostupna Bivši vlasnik Agrokora Todorić: "Dalić ucjenjuje Plenkovića, Agrokor za godinu dana neće postojati, a moja stranka od ove države može napraviti cvijet"

"Gospođa Vidaković iznijela je određene prijedloge o tijeku izvanredne uprave. Raspravili smo pitanja koja se tiču dinamike plaćanja i tražbina dobavljača koji imaju mjenice. Dugovi koji su stvoreni u Agrokoru su dugovi koncerna Agrokor. To je temeljna poruka. Vlada upućuje sve sudionike da ulože napor kako bi se našao fer i korektan način i model kojim će se osigurati da dugovi pripadaju onome tko ih je stvorio. Problemi koji su se gomilali, ne mogu se razriješiti preko noći", kazala je Dalić.

"Trendovi se poboljšavaju"

Istaknula je kako je stabilizacija osigurana i da se trendovi poboljšavaju.

Marica Vidaković kzala je kako su "dogovorili kontinuirano razgovaranje u cilju stabiliziranja sustava".

Dalić je kazala kako od banaka očekuje da ne provode prisilno regresnu naplatu.

"Bilo kakvi konkretni prijedlozi bilo koje uključene strane treba razmotriti. Mislim kako pronalaženje načina modela treba ubrzati. Modeli trebaju biti fer i takvi da svi sudionici prođu korektno. Dugove na kraju treba platiti onaj tko ih je stvorio, a to je Agrokor", kazala je Dalić.

Kazala je kako je potrebno još vremena kako bi se mogao postići dogovor između svih sudionika.

U Agrokoru je jutros održan sastanak dobavljača s vladinim povjerenikom Antom Ramljakom na kojem je također sudjelovala Marica Vidaković.

Ramljak je kazao kako su imali vrlo otvoreni razgovor te da su dali odgovore na većinu pitanja dobavljača. Dodao je kako će nastaviti daljnju suradnju. "Neka pitanja i problemi ne mogu se riješiti, ali na većinu pitanja smo dali odgovore."

Vidaković: "Tražimo princip pola-pola"

Marica Vidaković kazala je kako imaju informacije da će banke prolongirati rok po regresnim mjenicama, a dodala je i kako im je Ramljak iznio niz mjera koje se pripremaju kako bi bio riješen dio zahtjeva dobavljača. "Čuli smo od povjerenika niz aktivnosti koje se poduzimaju za stabilizaciju sustava, a radi se i na novom kreditu. Naš generalni zaključak je da moramo zajednički nastaviti na oživljavaju ovog sustava, jer je to naš zajednički gospodarski interes. Točku po točku ćemo rješavati i do tada neće doći do obustave isporuke robe, ali očekujemo da s nama redovito komunicira i rješava naše zahtjeve."

Ramljak je dodao kako su po njegovim informacijama banke spremne produžiti rokove dobavljačima. "Samo želimo jednak tretman s bankama. To znači da i one moraju jednako snositi eventualne troškove do kojih bi moglo doći prilikom nagodbe. Tražimo da zajednički i jednako, po principu pola-pola, snosimo trošak eventualnog otpisa, a ne da sve padne na proizvođače i dobavljače. Naš je dug naš dug, i mi ne tražimo ni od koga da nam to rješava umjesto nas", kazala je Vidaković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene