Novi ministar obrane Mario Banožić najavio je da će sve poligone HV-a preimenovati prema poginulim braniteljima.


Mario Banožić, ministar obrane, najavio je da će sve vojne poligone u zemlji preimenovati prema poginulim braniteljima. Najavio je to prilikom svečanosti preimenovanja poligona kod Knina koji se dosad zvao Crvena zemlja, a sada nosi ime Josip Markić, prema pripadniku HV-a koji je poginuo na današnji dan 1995. godine. 

Vezani članci Mario Banožić Otpao jacuzzi za vojni neboder u Zagrebu, ali stiže - namještaj po mjeri. Cijena zgrade dosad porasla za 15 milijuna kuna Hrvoje Zovko HND zabrinut zbog Banožićeva ponašanja: "Vrlo je jednostavna situacija - imamo novinarku koja svoj posao radi profesionalno i ministre i njegove suradnike koji to ne rade"

"Pokušali smo obilježiti ime hrvatskog vojnika koji je dao život za Hrvatsku vojsku kada je dobio zadaću zauzimanja brda koje je bilo taktički važno za Oluju. Ovo će biti praksa mene kao ministra da sve poligone preimenujemo prema ljudima koji su dali život za Hrvatsku vojsku", rekao je Banožić. 

Najavio je da će uskoro biti preimenovan i poligon Gašinci u Slavoniji rekavši da će o novom imenu tek odlučiti "sukladno onome što suborci budu predlagali". 

Komentirao je i proslavu akcije Oluja u Kninu rekavši da prije svega očekuje dostojanstvenu proslavu, s posebnom časti prema svima koji su u njoj sudjelovali. "Znam da mnogi pokušavaju ispolitizirati ovaj događaj, ali branitelji to neće dopustiti. Nikome nije želja ovakav velebni događaj upropastiti svojim interesima. Oluja je tu ono zbog čega se svi okupljamo", rekao je ministar obrane.

Najavu da će neke udruge ipak u Knin doći u majicama s obilježjima HOS-a na kojima je i pozdrav "Za dom spremni", Banožić kaže da to ne bi nazvao prosvjedom. "Branitelji nisu prosvjednici, nego su uvijek izražavali svoje stavove u odnosu na politike", rekao je Banožić, podsjećajući da će, prema protokolu, u obilježavanju sudjelovati i general Ante Gotovina, koji je "jasno izrazio svoj stav prema svim pripadnicima".