Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"ne smije biti ključna referenca"

Generalski zbor o prednosti pri zapošljavanju na mjesto školskih ravnatelja: ''Hrvatski branitelji ne bi trebali biti priveligirani"

Andrija Jarak uživo s Marinkom Krešićem (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Andrija Jarak uživo s Marinkom Krešićem (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Andrija Jarak uživo s Marinkom Krešićem (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Andrija Jarak uživo s Marinkom Krešićem (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Andrija Jarak uživo s Marinkom Krešićem (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Nezaposleni branitelji imaju prednost pri zapošljavanju na mjesto ravnatelja u školama u Hrvatskoj. Naputak u kojem to stoji, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak poslala je školama i učeničkim domovima. I izazvala burne reakcije.

O ovoj temi u Dnevniku Nove TV Andrija Jarak razgovarao je s Marinkom Krešićem, tajnikom hrvatskog Generalskog zbora. Na pitanje je li ključna referenca da bi netko vodio školu to da je branitelj, Krešić odgovara: ''Apsolutno nije niti smije biti. Kad smo krenuli u Domovinski rat razmišljali smo o slobodi.''

Pročitajte i ovo Testiranje djece u školama - 4 ne nužno ponedjeljkom Što ako roditelji odbiju testirati dijete? Objavljene detaljne upute za ravnatelje Učionica/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Kako će se realizirati? Izazovi jednosmjenske nastave: Polovica škola treba nadogradnje, nema kapaciteta ni infrastrukture, svima fale učionice...

Ovakvi prijedlozi izazivaju ljutnju kod samih branitelja, jer ispada da su u rat išli samo zbog povlastica. ''Smatram da nije dobro da se spominje riječ privilegija, jer hrvatski branitelji ne bi trebali biti privilegirani. Oni su privilegirani samo zato što su branili domovinu i žele da država funkcionira'', kaže Krešić.

Osvrnuo se na masovno iseljavanje stanovnika iz Hrvatske, naročito mladih, a branitelji, kaže traže samo dostojanstvo. Također se osvrnuo i na učenje u školama o Domovinskom ratu. Smatra da je ta tema malo zastupljena u školama.

Prokomentirao je i Zakon o braniteljima. ''Smatram da braniteljima treba dati dostojanstvo, da mogu raditi i stvarati, ali opasnost je da ispadne da samo za branitelje izdvajamo novac. Branitelje treba uključiti u rad, to je pozitivno'', rekao je Krešić.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene