Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pad od 10 posto

Manjak gostiju u Istri: Kampovi bilježe najveće minuse!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hotelijeri u Istri zabrinuti su za manjak gostiju. Podbacila su tradicionalna tržišta, zakazali su Slovenci, Talijani i Austrijanci. Rusa je čak 20 posto manje. I dok hoteli i privatni smještaj donekle prate prošlogodišnje uspjehe, kampovi bilježe najveće minuse.

Više je razloga nedolaska. Poklopilo se nekoliko nesretnih okolnosti koje su rezultirale manjkom turista. Prije svega uskršnji blagdani koji su ove godine bili puno ranije, a koji inače spajaju predsezonu sa glavnom sezonom pa je nastala 'rupa'. Tu je i vizni režim kojeg smo dočekali nespremno.

Pročitajte i ovo Turisti u Veneciji Smanjit će gužve? Ovo je prvi grad u svijetu koji turistima naplaćuje ulaz: Pogledajte kolike su kazne za švercere Doživljaji u Istri (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Doživljaji turista Doznajte što privlači turiste: Istra jedno od najposjećenijih odredišta u Hrvatskoj

Dio njemačke i austrijske populacije nažalost su poplave natjerale da spašavaju kuće i nisu niti razmišljali o odmoru. A na ruku nam nije išlo ni vrijeme. U zadnja tri mjeseca, gotovo je polovina bila kišna. No turistički čelnici nisu zabrinuti. Prošla je tek trećina cjelokupne realizacije na razini godine. Najave za ostatak sezone su ipak optimistične.

Probleme su najvoše osjetili kampovi. Posebice manjak njemačkih turista. 'Početkom sezone noćenja su bila lošija u odnosu na 2012., statistika pokazuje da su do nekog 15. srpnja 2013. u padu za nekih 10 posto', kazala je Jasna Buić, voditeljica kampa.

>>
Turista manje stiglo cestama, ali zato raste promet avionima i brodovima

Podbacili su i Talijani, kriza kod njih ne popušta. Broj se putnika doslovno prepolovio. 'Kriza je donijela svoje. Ljudi gledaju svaki euro, paze na šta troše, zato i manje putuju', kazala je Mariosa iz Italije. Na ruku Istri, osim krize, ove godine nisu išle ni druge okolnosti. Loše vrijeme, raspored praznika, poplave u Europi. 'Svakako borba za svakog gosta. Mi danas imamo situaciju da su sva ostala tržišta nama konkurentna, veoma aktivna, da se radi spuštanje cijena', kazao je Boris Žgomba iz Hrvastke putničke agencije.

Istra se trudi. Inovativnih usluga ne nedostaje. Od plivanja s konjima i podvodnih poučnih staza do skakanja s padobranom i adrenalinskih doživljaja na moru. 'Prvi put sam ovdje i bolje je od očekivanog. Ponuda je bogata. Mi smo bili na izletu s gliserom', kazao je Mark Iz Mađarske.

Prave rezultate donijeti će tek naredni mjeseci. Brojke se mogu promijeniti gotovo u nekoliko dana. 'Očekujemo prije svega jedan vrlo dobar kolovoz i jako dobru postsezonu i upravo će njemački gosti biti ključ da li ćemo uspjeti ponoviti rezultate kao što su bili lani', kazao je Denis Ivošević, direktor TZ-a Istre. Borba će, kažu turistički djelatnici, niti u svakom danu i za svakog gosta.

Ovu će sezonu, kažu, touroperateri sigurno obilježiti i last minute putovanja. Zasad nema panike oko toga hoćemo li dostići prošlogodišnje brojke. Ne zaboravimo pred nama su tek veliki festivali poput Outlooka i Dimensiona koji dovode na desetke tisuća turista iz cijele Europe.

Veliki koncerti tijekom cijele sezone u pulskoj Areni, a evo već i ovog vikenda na veliko otvorenje filmskog festivala koji će etrajati punih tjedan dana ugostiti će, također, nekoliko desetaka tisuća gostiju. Straha dakle da Istra u turističkom smislu potpuno podbaci nema.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene