Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne treba brojati samo one u automobilima

Turista manje stiglo cestama, ali zato raste promet avionima i brodovima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na hrvatskim granicama te cestama prebrojavanje turista nije dalo željene rezultate. Prema prometnim podacima, pokazalo se da je gostiju oko 340.000 manje nego u istom razdoblju lani. No prema dostupnim podacima za zrakoplove i kruzere, tu promet raste.

Očito ne trebamo turiste brojiti samo u automobilima jer podaci jasno pokazuju da ove godine turisti više dolaze drugim prijevoznim sredstvima – zrakoplovima, kruzerima, itd. No, ono što je najbitnije, danas je 16. srpnja i pred Hrvatskom je mjesec dana, možda mjesec i pol dana prave špice turističke sezone.

Kada dođe sredina kolovoza, onda se mogu donositi neke konkretnije analize. Također, kada analiziramo ovaj manji ulazak u zemlju automobilima na početku srpnja, onda treba reći da u prva dva tjedna srpnja vrijeme nije bilo idelano, tako da tomu, također, može biti razlog zašto su turisti u nešto manjem broju dolazili u Hrvatsku nego prošle godine.

Pročitajte i ovo Bruna Papić i Jelena Tabak - 1 treba se naviknutii Ugostitelji na mukama zbog novih pravila: "Jedini na svijetu imamo to..." Turizam: Propast Makarske rivijere - 2 Makarani zbrajaju gubitke Zbog mjera na granici Makarska rivijera zjapi prazna. Ugostitelji očajni: „Ništa više ne pomaže, nije dobro...“

>> Ministarstvo: U prvih 5 mjeseci porast prihoda u turizmu za 11,4 posto

Cijene u hrvatskom turizmu su previsoke, svi znamo za one slučajeve da kava negdje košta i do 20 kuna, a pizza i do 80 kuna i tu je zapravo pravi problem. Hrvatska tu nije konkurentna s, recimo, Crnom Gorom ili Grčkom.

Ima mjesta za spuštanje cijena

Još treba spomenuti i da su ugostitelji u turizmu od prije godinu dana PDV 10 posto, znači oni imaju 15 postotnih poena manji PDV od ostalih ljudi koji se bave biznisom u Hrvatskoj i imaju prostora za spuštanje cijena, ali imaju prostora i za neke nove investicije, za zapošljavanje ljudi.

Split i okolica za turističke brojke na početku srpnja nisu strahovali. 'Mi smo zadovoljni s početkom sezone, bez obzira na brojke koje kažu da je nešto manji obim turista ali moram priznati da mi u samome Splitu ne osjećamo baš previše nedostatak turista i gostiju', kazao je direktor hotela Park Jozo Tomaš.

U Istri zakazali Slovenci i Talijani

Manjak od 340.000 gostiju u prvoj polovici srpnja u odnosu na lani izbrojen je na granicama i autocestama. Osjetili su to na Kvarneru i u Istri najviše privatni iznajmljivači poput Desimira. 'Ponekad povlačim paralelu između ove sezone i ovih ratnih kad smo imali tu negdje 20 -25 i više postotka manje gostiju', kazao je privatni iznajmljivač iz Poreča Desimir Bošković.

Službene brojke govore da je u Istri dva posto gostiju manje. Zakazali su Slovenci i Talijani, a manje je i Rusa. 'Ove godine je situacija čudna, da tako kažem, zato jer su naša tradicionalna tržišta podbacila', kazao je Denis Ivošević iz Turističke zajednice Istre.

U ministarstvu se nadaju lanjskim rekordnim brojkama

Ministar turizma iz Irske poručuje sezona nije u krizi. 'Ja ne bih dao imalo mjesta panici. Komentirati sada bilo koji rezultat na tjednoj razini je izuzetno nezahvalno. Ukupni promet po graničnim prijelazima je u padu 1,2,3 posto i tako dalje, s druge strane imamo rast turističkog prometa', kazao je Darko Lorencin.

U prvih 5 mjeseci prihod od turističkih djelatnosti iznosio je 6,79 milijardi kuna prema podacima ministarstva financija. U odnosu na lani to je 775 milijuna kuna više, odnosno 11 posto veća zarada. U pružanju smještaja prihodi su rasli više od 5 posto. Isto je i s putničkim agencijama. Prihodi restorana veći su za čak 26 posto, a kafića za 22 posto nego lani. No, treba imati na umu da je uvedena fiskalizacija.

U ministarstvu vjeruju da će na kraju dosegnuti lanjskih rekordnih 70 milijuna noćenja i premašiti zaradu od gotovo 7 milijardi eura. 'Hrvatska je odmah iza Malte po trendu koji je izrazito pozitivan i ja smatram da, evo i po tim pokazateljima koji su apsolutno usporedivi, za sada stvari teku redovito', kazao je Lorencin.

No, ministar i ostali turistički djelatnici morat će očito razmisliti što osim sunca i mora ponuditi gostima da bi izbjegli rupu koja im se javlja početkom srpnja već drugu godinu zaredom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene