Možete li zamisliti ovo: za radno mjesto u jednoj trgovini pristigle su molbe iz cijeloga svijeta! I to u Hrvatskoj! Točnije na Sestrunju, otoku na kojem zimi živi tek 15-ak duša. I sada dolazimo do problema: iako su se na natječaj mnogi javili, investitor za trgovinu i dalje se traži.

Galerija Trajekt za Sestrunj - 4 Sestrunj: Ilustracija - 3 Sestrunj: Ilustracija - 2 +6 Sestrunj: Ilustracija - 1

U Sestrunju dvaput u tjednu otočani mogu računati na dolazak kombija s namirnicama. A do tada, prtljažnici automobila pucaju po šavovima. Od Zadra do Sestrunja plovi se gotovo dva sata. Iako su se na oglas za posao trgovca prije tri godine javili iz cijeloga svijeta, priča je stala.

''Prije 50, 100 godina smo imali dućan. Prije 100 godina. Ali nema interesa. Ima nas 10-15 u selu'', pojašnjava Božo Fatović. Škola ne radi već četiri desetljeća, dječjeg smijeha nema. A briga je, kažu nam, puno. I ne muči Sestrunjce samo to što nemaju trgovinu. Tu se još nekako i snađu. Ali najmlađoj stanovnici su pedeset i dvije, pa treba misliti i na zdravlje. ''Recimo da netko ovdje dobije srčani udar, mi nemamo ovdje uređaj za oživljavanje, nije to neka velika lova'', napominje Miroslav Švorinić za Dnevnik Nove TV.

Liječnik im s Ugljana dolazi dvaput na mjesec, a rjeđe od toga jedino su brodske linije kroz jutro, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić. ''Mi tražimo da nam daju trajekt ujutro za Zadar. I popodne nazad, da se možemo vratiti'', ističe Fatović.

Paolo i Brankica Ameriku i Rim zamijenili su Dalmatinskom zagorom! Ovi su se hrabri ljudi odlučili ostaviti velike poslovne karijere i otišli na selo živjeti vlastiti san

Selo bez korone - 4 Ekipa Dnevnika Nove TV posjetila je tri sela u Hrvatskoj u koja još nije ušla korona. Doznajte koja je njihova tajna, ali i kakvu cijenu plaćaju

Upiru Sestrunjci prstom i u Općinu Preko, pod čijom su kapom. ''Kad vi dođete u Preko, mislite da ste došli u Kaliforniju. A kad dođete u Sestrunj, kao da ste u Bukovici'', kazao je Švorinić.

A čim zapuše orkansko jugo, odsječeni su i od svijeta. Pa zazivaju i ulaganje u luku s druge strane otoka. Kažu: državi su puna usta otoka i otočana, ali oni na svojoj koži blagodati države osjetili nisu. Godinama.

 

Cijeli prilog o ovom otoku pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju