Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi način plaćanja

Mali obrtnici: Prijedlog novog zakona o plaćanju PDV-a je udar na ionako loš standard

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prijedlog novog zakona o plaćanju PDV-a po izdanom, a ne po naplaćenom računu izazvao je val nezadovoljstva malih obrtnika! Kako ističu, novi je to udar na ionako loš standard.

Novi način plaćanja znači da obrtnici, nakon izdavanja računa, moraju odmah podmiriti svoju obavezu prema državi, bez obzira na to što nekoliko mjeseci moraju čekati da korisnik usluge taj račun plati. Ovakvi primjeri vrlo su česti, recimo, u građevinarstvu. Nisu obrtnici zadovoljni ni sa suprotnim stavovima dvaju ministara, koji pripadaju istoj Vladi i, štoviše, istoj stranci - SDP-u.

Pročitajte i ovo Račun Stiglo i pojašnjenje Zašto jedan račun dolazi kasnije od ostalih? "To traje duže vrijeme. Ne znam u čemu je problem" Slika nije dostupna Industrija ljepote bilježi rast Svi žele lijepo izgledati: Nema krize za salone za uljepšavanje!

Podsjetimo, nakon što je prijedlog Zakona poslan u Sabor, ministar Maras na društvenoj se mreži usprotivio stavu ministra Linića. Iako se rasplet očekuje, ovakva je situacija obrtnike prilično zbunila i dovela u pitanje - želi li im država novim zakonima pomoći ili, pak, opteretiti poslovanje.

U ovom jednom urarskom obrtu vrijeme napretka odavno ne ide kako treba. Plaćanje PDV-a po izdanom računu, tvrdi vlasnik, još bi ga usporilo. 'Događa se to da ću morati platiti porez na ono što nisam naplatio. Zašto ne bi netko meni platio 50 kuna da može kod mene popravit sat? Jer, ako smo svi jednaki, onda ćemo imati jednake uvjete. Mislim da je to bezveze i da to neće pomoći državi', kazao je urar Davor Hofman.

>> Maras kontra Linića: Predložit ću da se prijedlog zakona o PDV-u popravi

Slično razmišljaju i u turističkim obrtima koji posluju s agencijama. 'Nama agencije plaćaju neke i po šest mjeseci račune, tako da je to jako, jako kasno, a mi odjednom moramo, na ispostavi fakture, mi moramo platiti PDV. Sigurno da to za nas nije dobro, to je katastrofa', kazao je Stipe Knežević, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore.

Moguće negativne posljedice ne naziru se tek u uslužnim djelatnostima. Industrija ljepote i dalje je sigurna. 'Mi ne izdajemo račune da bi netko nam platio, recimo, recimo za mjesec ili 2 dana, kao što mi imamo naše dobavljače koji nam dostave robu i mi njima moramo u roku od 60 dana platiti', kazala je Mirjana Vrsaljko, vlasnica frizerskog obrta.

Zato na plaćanje usluga moraju i po nekoliko mjeseci čekati vlasnici građevinskih i prijevozničkih obrta. 'Mi i ovako spajamo kraj s krajem teško. Jako puno obrtnika će najvjerojatnije otpustit svoje zaposlenike, znači, doći će, može se jedino povećat broj nezaposlenih', kazao je Emilio Bajlo, vlasnik prijevozničkog obrta.

Obrtnici i dalje čekaju konkretne mjere. Nesuglasja u Vladi ne idu im u korist. 'S jedne strane nam obećavaju kako će nam omogućiti što lakše, što fleksibilnije poslovanje, a s druge strane nam se izmišljaju nameti', kazao je Knežević. Isplativost je jedino jamstvo za opstanak na tržištu, a lokoti na ulaznim vratima tome sigurno neće pomoći.

U Hrvatskoj je trenutačno oko 18 tisuća blokiranih obrta. Kad bi novi zakon o plaćanju PDV-a zaista i stupio na snagu, u Obrtničkoj komori procjenjuju da bi se taj broj i više nego udvostručio.

Mnogi su zabrinuti za svoju budućnost. A do ovakvih reakcija možda ne bi ni došlo da su se ministri u Vladi na vrijeme dogovorili kakve zakone uistinu žele za svoje građane. Ipak, u protekla dva tjedna za obrtnike su stigle i dobre vijesti, među njima i ona da im se zbog ovrha više neće oduzimati nekretnine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene