Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Idućeg tjedna trebala bi biti objavljena nepravomoćna presuda bivšem potpredsjedniku Hrvatskog fonda za privatizaciju Ivanu Gotovcu i poduzetniku Svjetlanu Staniću, nakon što je završnim riječima tužiteljstva i obrane na zagrebačkom Županijskom sudu okončan prvi antikorupcijski postupak pokrenut nakon akcije 'Maestro'.


I dok tužiteljstvo smatra da je preslušavanjem tajnih snimki i iskazima svjedoka nedvojbeno utvrđeno da je Gotovac Staniću pogodovao u privatizaciji Dalmacijavina i splitskog hotela Bellevue, obrana je zatražila oslobađajuće presude, nazvavši optužnicu 'elementarnim nepoznavanjem prava', a postupak ruganjem borbi protiv korupcije.

Vezani članci Boro Nogalo Boro Nogalo nezakonito je smijenjen s dužnosti ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak, potvrdio i Županijski sud: ''Ovo je moja velika ljudska, moralna satisfakcija'' Slika nije dostupna Sud u cijelosti potvrdio optužnicu u 'aferi Spice'

'U zemlji gdje korupcija cvjeta podizanje optužnice protiv četvrte linije odlučivanja čini se kao ruganje borbi protiv korupcije', ustvrdio je u sudnici Stanićev odvjetnik Anto Nobilo. Gotovčev branitelj Ljubo Pavasović Visković ističe da njegov klijent zbog svojih ovlasti u Fondu nije niti mogao pomoći Staniću, jer je do konačne odluke o preuzimanju Dalmacijavina natječaj trebao proći 'niz filtera, među kojima je i Vlada'.

'Gotovac je o svakom svom postupku obavještavao nadređene i za sve je imao dozvolu', tvrdi obrana, dodajući da je Gotovčeva uloga u Fondu završavala sastavljanjem natječaja. U odnosu na privatizaciju tvrtke Laurus, koja je vlasnik splitskog hotela Bellevue, ističu da je riječ o poduzeću u stečaju nad kojim Fond niti nije imao ovlasti. 'Sve to ukazuje da se cijela optužba temelji na ignoriranju zakona o stečaju i HFP', tvrdi Gotovčev odvjetnik. 

>> Svjetlan Stanić: 'Osjećam se kao budala'

>> 'Primljena peka i plaćeni put nisu mito nego prijateljska gesta'

>> 'Mali maestro' pri kraju

Stanićevu pozajmicu Gotovcu za trgovanje na burzi, kao i mjesto savjetnika kada ode iz HFP-a obrana, za razliku od USKOK-a, ne smatra obećanjem dara, već poslom, odnosno 'zajedničkim nastupom na nemilosrdnom tržištu'. Optužbe o mitu branitelji su, kao i ranije optuženici, odbacili tvrdeći da su Gotovac i Stanić obiteljski prijatelji koji su razmjenjivali darove, pri čemu je Stanić puno više primio od Gotovca nego što mu je dao.

No, upravo je činjenica dugogodišnjeg poznanstva i dobrih odnosa za USKOK jedan od pokazatelja koruptivnih kaznenih djela jer se takvi zločini, ističu, događaju iza zatvorenih vrata, bez svjedoka i u povjerenju davatelja i primatelja mita. Predsjednik sudskog vijeća Vladimir Pavleković presudu je najavio za utorak, 10. veljače u 13 sati.