Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tajno snimljeni razgovori

'Mali maestro' pri kraju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Preslušavanjem tajno snimljenih telefonskih razgovora bivšeg potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju Ivana Gotovca i poduzetnika Svjetlana Stanića, optuženih za primanje i davanje mita na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno je suđenje u slučaju 'mali maestro' koje bi moglo završiti već idućeg tjedna.

Naime, saslušani su svi svjedoci i preslušane sve snimke te više nema dokaznih prijedloga, pa će u ponedjeljak, 2. veljače, optuženici iznijeti obranu, a njihovi branitelji i tužiteljica završne riječi, nakon kojih preostaje samo objava nepravomoćne presude. Među 40-ak danas preslušanih telefonskih razgovora, koje je USKOK tajno snimao gotovo mjesec dana uoči uhićenja osumnjičenih za korupciju u HFP-u u lipnju 2007., je i onaj u kojemu drugooptuženi Stanić Gotovcu obećava da će mu poslati peku. Peka se, naime, našla u optužnici kao mito koji je bivši potpredsjednik Fonda primio kako bi pomogao i pogodovao poduzetniku da dođe do dionica Dalmacijavina i splitskog hotela Bellevuea.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slučaj 'Maestro' 'Matanović tražio milijun i pol eura mita' Slika nije dostupna Slučaj 'Maestro': Gotovcu ponovno produljen pritvor

U sudnici se moglo čuti i više razgovora u kojima prvooptuženi Gotovac obavještava Stanića u kojoj fazi su pripreme za privatizaciju, odnosno natječaj za kupnju Dalmacijavina, koja mu sve dokumentacija treba te kako bi trebao pripremiti ponudu za taj natječaj. U jednom od razgovora Stanić govori kako ima dogovoren 'sastanak s premijerom', a Gotovac kako jedva čeka da krene natječaj. Posljednji razgovor snimljen je 15. lipnja 2007, dan uoči uhićenja, a u njemu se Stanić žali na neke poslovne probleme, dok mu Gotovac govori kako bi 'bilo iznenađujuće da sve prođe lako', kako se 'politička situacija mijenja te da se za par dana sve može promjeniti' te kako će 'gurati deset do 15 stvari, pa će jedna proći'.

>> 'S Gotovcem nisam razgovarao o prodaji Dalmacijavina'

Desetak dana prije uhićenja Gotovac je obavijestio Stanića da je šefu splitske podružnice Fonda Jošku Ivačiću rekao da se nađe s njim i da ga podrži. Predsjednik sudskog vijeća Vladimir Pavleković u više navrata je pustio i snimke privatnih razgovora dvojice optuženika o ženama, nogometu, zabavama i putovanjima, koji omaškom nisu izbrisani iz dokaznog materijala, nakon čega je sudac nazočnima u sudnici rekao da zaborave što su čuli.

Zbrka sa snimkama nastavila se i kada je na nekim CD-jima dva puta snimljen isti razgovor, a na nekima je nedostajala snimka koju je USKOK predložio kao dokaz, pa je sudac u jednom trenutku rekao 'kako se na nikoga ne možeš osloniti, već sve sam moraš učiniti' te ustvrdio kako bi morao imati tehničku pomoć, a ne da se 'sam mora baviti s tehnikom'. Prije puštanja snimaka svjedočio je Mato Čuljak koji je u Fondu radio na prodaji Dalmacijevina, odnosno pripremanju natječaja. On je svjedočio o ranijim neuspjelim natječajima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene