Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Udruga malih distributera goriva tvrdi da Vlada i najnovijom odlukom o ograničenju cijena naftnih derivata i dalje sustavno uništava poduzetništvo, poduzetnike i njihove zaposlenike u Hrvatskoj te da sa svakom prodanom litrom goriva i njegovom većom cijenom više zarađuje jedino i isključivo država.


Udruga malih distributera podsjetila je u priopćenju na to da zapošljavaju više od 1000 radnika, kao i da su dosad za vrijeme Vladine regulacije cijena naftnih derivata izgubili više od 250 milijuna kuna ili 34 milijuna eura.

Tvrde da Vlada građanima za svaku prodanu litru goriva iz džepa uzima 50 posto ukupne cijene dizela i benzina.

"Pojednostavljeno, država od goriva zarađuje više od uvoznika, proizvođača i rafinerija sirove nafte te trgovaca, skladištara i prijevoznika naftnih derivata zajedno. Svakom prodanom litrom i većom cijenom goriva više zarađuje jedino i isključivo država, a trgovci naftnih derivata pritom propadaju upravo zbog odluka Vlade", navodi se u priopćenju Udruge malih distributera goriva.

Tvrde kako žele najnižu cijenu goriva za građane, ali i da cijena ovisi isključivo o stavu države koja, navode, ne samo da se nije odrekla dijela zarade nego ostvaruje rekordne zarade na tuđem radu.

Nakon stabilizacije cijena država se može odreći dijela koji prikuplja od prodaje naftnih derivata i tako stvarno pomoći i građanima i tvrtkama, predlažu iz Udruge.

Pozivaju Vladu da objavi podatke o prihodima državnog proračuna iz trošarina i poreza na naftne derivate u posljednjih godinu dana i obznani iznos koji je uzela iz džepova građana.

Ilustracija Vozači nisu sretni: Gorivo poskupjelo, ovo su nove cijene

Petrol Gotov "rat" između Hrvatske i Petrola? Od utorka usklađuju cijene s onima na ostalim benzinskim postajama

"Još jednom pozivamo na razum, da se prestanu uništavati poduzetnici i njihovi zaposlenici u Hrvatskoj. Za jeftinije gorivo država se mora odreći dio sada rekordnih zarada. Građani moraju biti svjesni da bi bez državnih nameta benzin koštao četiri kune, a dizel pet kuna. Za skupe derivate krivi su isključivo trošarine i porezi države", zaključuje se u priopćenju Udruge malih distributera goriva.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju