Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raspisan javni poziv

Oni mogu ukidati odluke sudova, Vlade, predsjednika, Sabora: Traži se 10 novih ustavnih sudaca

Ustavni suci
Ustavni suci Foto: Dnevnik Nove TV
Prošloga tjedna istekao je mandat desetero od ukupno 13 sudaca Ustavnog suda.

Saborski Odbor za Ustav donio je u četvrtak odluku o javnom pozivu za izbor 10 novih ustavnih sudaca, a predsjednik Odbora Ivan Malenica izjavio je kako je realno da budu izabrani početkom listopada.

"Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav donio je odluku da se raspiše javni poziv za 10 sudaca Ustavnog suda. Očekujem da se taj poziv u najkraćem roku objavi u Narodnim novinama i krene rok od 30 dana u kojem se svi zainteresirani kandidati koji ispunjavaju uvjete mogu javiti”, rekao je Malenica.

Pročitajte i ovo Automobil koji koristi José Boto, sportski direktor Osijeka, propucan je krajem svibnja Novi napad Pretučen najbliži suradnik direktora Osijeka kojem je nedavno propucan auto

Dodao je kako još nisu počeli nikakvi međustranački dogovori i konzultacije oko kandidata, iako su, ističe, svjesni da se ustavni suci izglasavaju dvotrećinskom većinom u Saboru.

Nakon isteka roka od 30 dana, dodaje, kreće obrada pristiglih kandidatura i razgovor sa svim kandidatima u Odboru za Ustav.

Malenica je ocijenio kako nije realno da novi ustavni suci budu izabrani do ljetne stanke u radu Sabora nego je realnije da se izaberu početkom jesenskog zasjedanja.

Krajem rujna ili početkom listopada realno je da suci Ustavnog suda budu izabrani, dodao je.

Pročitajte i ovo Kolačići s cjepivom protiv bjesnoće Važno upozorenje Milijuni ovih kolačića past će iz aviona na tlo diljem Hrvatske: "Nemojte ih dirati!"

Na pitanje misli li da će biti teško postići međustranački dogovor o novim ustavnim sucima, kazao je da sve ovici o dinamici i tijeku razgovora, ali da od novog saziva parlamenta očekuje konstruktivnost svih političkih aktera, pa i kod donošenja odluke o novim ustavnim sucima.

Na sjednici Odbora predsjednik SDP-a Peđa Grbin kazao je da podržava raspisivanje javnog poziva, dodavši kako mu je žao što to nisu napravili i ranije.

Zastupnica Možemo! Sandra Benčić pozvala je vladajuće da u dogovoru s oporbom odaberu i imenuju 'ljude koji zaista imaju ugled u stručnoj javnosti, a ne neke iz Sabora ili stranke'.

Pročitajte i ovo Građani - 2 Povećanje konkurentnosti Manji PDV, ukidanje poreza na kavu... Poduzetnici imaju sedam zahtjeva za novu Vladu

Prošloga tjedna istekao je mandat desetero od ukupno 13 sudaca Ustavnog suda, no, po Ustavu, automatski im se produljuje još najdulje šest mjeseci. 

U hrvatskoj javnosti često se moglo čuti pozive da Ustavni sud treba ukinuti, a svakako reformirati, pogotovo kada je riječ o izboru ustavnih sudaca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene