Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mala škola prognoze

Jeste li znali koja su dva područja u "začaranom krugu" koji potiče ekstremne klimatske šokove?

Jeste li znali da su Latinska Amerika i Karibi uhvaćeni u 'začarani' krug koji dodatno potiče, ne samo lokalne, već i globalne ekstremne vremenske i klimatske šokove? Više o tome zna meteorolog Dnevnika Nove TV Ivan Čačić.

"Prilikom predstavljanja Izvješća o stanju klime u 2022. godini, Svjetska meteorološka organizacija upozorila je na to da su Latinska Amerika i Karibi uhvaćeni su u 'začarani' krug koji dodatno potiče, ne samo lokalne, već i globalne ekstremne vremenske i klimatske šokove. Primjerice, suša u bazenu Parana-La Plata koji uključuje područja Bolivije, Brazila, Paragvaja, Urugvaja i Argentine, bila je najgora od 1944. godine", pojasnio je meteorolog Dnevnika Nove TV Ivan Čačić.

Pročitajte i ovo Posljedice poplava na Šoderici traje uzorkovanje vode i tla Bivša praonica vagona tempirana ekološka bomba: Zagađena voda dospjet će svugdje, ugroženi bunari i polja?

"Niski riječni tokovi smanjili su proizvodnju hidroenergije, prisiljavajući zemlje na povećanu potražnju za fosilnim gorivima, a time i na još snažnije globalno zatopljenje. U taj scenarij uklapa se i sadašnja pojava El Nina koji će još više pojačati vremenske i klimatske ekstreme", zaključio je Čačić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene