Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Grozne vijesti za roditelje

"Nemamo točan odgovor zašto je skraćen rok": Lava ima sve manje vremena za skupljanje novca za lijek, ali nije jedino takvo dijete u Hrvatskoj

Aktualno Galerija Lava - 2 Lava - 2 Foto: DNEVNIK.hr Lijek za spinalnu mišićnu atrofiju - 2 Lijek za spinalnu mišićnu atrofiju - 2 Foto: DNEVNIK.hr Lijek za spinalnu mišićnu atrofiju - 3 Lijek za spinalnu mišićnu atrofiju - 3 Foto: DNEVNIK.hr Lijek za spinalnu mišićnu atrofiju - 4 Lijek za spinalnu mišićnu atrofiju - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Lava - 1 Galerija 1/6 >>
Mnogi su ovih dana donacije uplaćivali za lijek malenoj djevojčici Lavi koja boluje od spinalne mišićne atrofije, rijetke genetske bolesti. Javili su se i roditelji druge djece koji žele dodatni lijek. Dnevnik Nove TV prodvjerio je je li to u Hrvatskoj moguće, a o svemu se oglasio i ministar Beroš.

Lavi je na Velentinovo stigao plišanac, ali njezinim roditeljima stigle su nimalo ugodne vijesti iz Amerike - da 2 milijuna eura za Lavin lijek treba skupiti ranije nego što je planirano.

"Mi nemamo točan odgovor zašto je skraćen rok, ali preptostavljam da je to zato jer je Lava rubna s kilažom pa su oni to sve ubrzali za 3 tjedna. Lava će biti dozirana 3. svibnja, ali novac mora biti na njihovom računu u punom iznosu do 12. travnja", pojasnila Petra Petrušić, Lavina mama.

Lava boluje od spinalne mišićne atrofije, za koju pije lijek. No njezini roditelji za nju žele i genetski lijek, Zolgensmu. Takva dvojna terapija u Hrvatskoj nije dostupna, a za Ameriku su prikupili pola iznosa.

"Ključna borba ide u smjeru toga da dvojna terapija postane normativ, što ranije krenemo s njom, to će rezultati biti bolji", kaže Lavina mama.

Pročitajte i ovo Lorena Humanitarna akcija Pomozimo malenoj Loreni: "Bolest napreduje, mišići su sve slabiji i kralješnica joj se sasvim iskrivila"

Takvu kombinaciju lijeka, odnosno dvojnu terapiju žele i roditelji malene Lorene, koja boluje od bolesti tipa 1 i s pet mjeseci je primila lijek Zolgensma.

"Ona trenutno nije odobrena putem HZZO-a ali dobila sam informaciju od Loreninog liječnika da će biti odobrena kroz 5 godina. Ali nove informacije su da je izašla studija dvojne terapija koja dokazuje njenu učinkovitost, pa će to vjerojatno biti i prije", ispričala je Andrea Jakubec, Lorenina mama.

Pročitajte i ovo Petra Petrušić Akcija za malenu Lavu Dvogodišnja Lava boluje od spinalne mišićne atrofije i treba našu pomoć: "Do 29. svibnja moramo skupiti novac"

Roditeljima je vrijeme ključno, pa su zahtjevi malene Lave stigli i do ministra Beroša. U Hrvatskoj su, kaže, dostupni svi lijekovi, a struka je ta koja za svakog pacijenta određuje tko će dobiti koji.

"Po njima, dijete se liječilo jednim lijekom. Nije postavljena indikacija sukladno smjernicama i dobroj praksi i Hrvatsko povjerenstvo za lijekove je prepoznalo da ukoliko postoje 2 mutacije gena da je to dokazano sigurno za pacijente, drugo nije dokazano i nije sigurno", rekao je Beroš.

Na pitanje o dvojnoj terapiji iz KBC-a Zagreb odgovorili su nam da trenutačno ne postoje stručne i znanstvene studije o boljem učinku takve terapije , kao ni dokazi o izostanku ozbiljnih nuspojava, javlja Martina Bolšec Oblak.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene