U akciji makarskih komunalaca prikupljen je pun kamion raznih rekvizita za plažu kojima su turisti čuvali najbolja mjesta. Grad Makarska takve je "rezervacije" zabranio još prošle godine.


Grad Makarska prikupio je pun kamion raznih ležaljki, "luftića", ručnika i druge opreme kojom su turisti pokušavali osigurati za sebe najbolja mjesta na plaži. 

Vezani članci Zlatko Gareljić Preminuo Zlatko Gareljić, SDP-ovci se opraštaju: "Naš Zlatko, drug, suborac, pošten čovjek" Slika nije dostupna Skandal u Makarskoj: Bez dozvole nasuli 55 metara mora

"Ulov" kojim su se pohvalili na službenim stranicama rezultat je akcije koju su makarski komunalni redari proveli u srijedu ujutru.

"Djelatnici Odsjeka komunalnog i prometnog redarstva Grada Makarske i Makarskog komunalca d.o.o. jutros su proveli akciju uklanjanja ručnika i druge plažne opreme na dijelu plaže koja je pod koncesijom gradskog komunalnog poduzeća. Akcijom je obuhvaćeno područje od poluotoka Sv. Petra do Cvitačke, a prikupljen je pun kamion ručnika i drugih plažnih rekvizita kojima kupači pokušavaju ''rezervirati'' svoje mjesto na plaži", kaže se u priopćenju Grada Makarske.

Problem čuvanja mjesta na plaži prisutan je posljednjih nekoliko godina u gradovima na obali zbog čega su se mnogi odlučili na zabrane. 

Makarska je ovakav način rezerviranja mjesta zabranila 2016. godine, no tek je prije nekoliko dana postavljena ploča o pravilima ponašanja na plaži. Ploča je postavljena na šest lokacija. 

Prema gradskoj odluci o komunalnom redu, zabranjeno je: narušavanje javnog reda i mira i uznemiravanje drugih korisnika, onečišćavanje okoliša i opreme u vlasništvu plaže, prodaja hrane, pića, suvenira, unos, postavljanje i korištenje vlastitih ležaljki i suncobrana, postavljanje ručnika i druge plažne opreme, kupanje izvan ograđenog dijela, kampiranje i noćenje, paljenje vatre, bacanje opušaka izvan za to predviđenih posuda, upotreba šampona, sapuna i deterdženata, te dovođenje pasa mačaka i drugih kućnih ljubimaca.

Dražen Nemčić, zamjenik gradonačelnika Makarske, kaže da akcije provode redovito tijekom turističke sezone, a nedavno su imali i akciju suzbijanja nezakonite prodaje na plaži, što je, kaže, također veliki problem.

"Ovakve akcije ćemo provoditi i dalje sve dok bude potrebno, no nadam se da će s vremenom takvih slučajeva biti sve manje. Iako se o ovom problemu dosta pisalo po medijima, mislim da je važno da smo postavili i ploče s pravilima ponašanja tako da svaki kupač može vidjeti što je ono što ne smije raditi na plaži i za što može biti kažnjen. Uvođenje reda na plaži nije nešto što se može postići preko noći, no jest jedan od najvećih prioriteta jer upravo gradska plaža je naš glavni resurs", kaže Nemčić. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju