Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Memoari jedne supruge

Majka svih operacija spasila mu je tijelo - ali pretvorila ga je u potpunog stranca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Richard Bandy operirao je rak. Kad se probudio nakon operacije više ništa nije bilo isto.

Sonya Lea i Richard Bandy ovo ljeto slave svoju 32. zajedničku godišnjicu. Tijekom tih godina suočili su se s raznim borbama. Dvoje djece i selidba iz Ontaria u Seattle uzeli su danak. Richard  je radio previše i borio se s kontrolom bijesa, a ona s alkoholizmom. Cijelo to vrijeme voljeli su se i ljubav je uvijek pobjeđivala, piše News.com.au.

Pročitajte i ovo Operacija robotom asistentom u KBC Split - 2 KBC Split FOTO/VIDEO Robot Hugo odradio prve operacije: "Ovo je za nas veliko priznanje" Benjamin Netanyahu dijagnosticirana hernija Netanyahu ide na operaciju, vlast privremeno preuzima zamjenik premijera

No, 2000. godine Richardu (42) je dijagnosticiran rijedak oblik raka koji se zove pseudomyxoma peritonei, a koji se događa kada stanice raka napadnu sluz koja okružuje unutarnje organe. Par je ovu prijetnju 'napao' kao i svaku drugu - Richard je otišao na operaciju, prošao liječenje i vratili su se svojim normalnim životima. No, tri godine kasnije rak se vratio. Taj put bila je potrebna opasnija, eksperimentalna kirurgija, operacija kolokvijalno nazivana 'majkom svih operacija'.

REZULTATI ISTRAŽIVANJA KOJI BI MOGLI PROMIJENITI SVIJET Znanstvenici oduševljeni

Spasila mu je tijelo, ali izgubio je svoj život. Sonya je napisala memoare u kojima je opisala brak nakon što je muškarac u kojeg se zaljubila sa 17 postao stranac. Naime, pogreška tijekom operacije raka oduzela mu je njegovu osobnost i mnoge uspomene. Sonya se morala naviknuti na činjenicu da 'starog' partnera više ne može vratiti.

Operacija naziva hipertermijska intraperitonealna kemoterapija trajala je 10 sati i prošla je kako je i planirano - s jednom komplikacijom. Kirurg je presjekao jedan od Richardovih organa nakon čega je uslijedilo unutarnje krvarenje. Bolnica je predugo čekala da naruči krv i pozove kirurga. Bez odgovarajuće oksigenacije potrebne su četiri minute da počnu odumirati stanice mozga. Kod Richarda je to trajalo 10 minuta.

Kada se idući dan probudio, Sonya je znala da nešto nije u redu. Liječnici su promjenu u ponašanju pripisivali operaciji i lijekovima, ali dan kasnije kada morfij više nije djelovao ništa se nije promijenilo.

Oštećenje mozga zbog nedostatka kisika

Osnovnih stvari poput imena supruge, predsjednika i slično se sjećao, no uspomena koje su uključivale kompleksnije i emocionalnije elemente nije bilo.

Uskoro su i liječnici primijetili da nešto ne valja i zaključili da je zbog nedostatka kisika došlo do oštećenja mozga.  Doktor Barry Gordon rekao je kako je oštećenje dovelo do promjene osobnosti koja se velikim dijelom sastoji od uspomena.

Mjeseca dana kasnije Richard je napustio bolnicu kao potpuna suprotnost onoga što je bio prije operacije. Postao je mirni, nenametljivi čovjek koji je mogao provesti dane bez da kaže ijednu riječ.

Dijete vam dobro pamti? Onda još nešto radi jako dobro...

Morao je naučiti da nije pristojno podrigivati u javnosti i da se mora pokrivati pred svojom kćeri. Plakao je gotovo svaki dan. Dani su mu se sastojali od jedenja, spavanja i pohađanja govornih i kognitivnih terapija.

Šest tjedana nakon operacije posegnuo je za suprugom, ali priznao joj je da se seksa ne sjeća. Muškarac koji ju je naučio sve o seksu postao je djevac - njezin suprug više nije bio njezin suprug.

Nakon toga Sonya je pala u duboku depresiju. Plakala je tjednima i suprugu priznala da nije sigurna hoće li moći funkcionirati kao njegova supruga i skrbnica.

No, Richard je bio uporan u odluci da se opravi i vrati na posao fizioterapeuta. Sonya mu je pružala podršku.  I dok su se neke stvari mijenjale, jedan njima bitan dio života ostao je neriješen - seks s Richardom bio je kao vođenje ljubavi s tinejdžerom, a on nije mogao učiniti ništa da se to promijeni.

Ako zapamtite ovaj naslov, zaboravit ćete nešto drugo

Predložila je da nađu ljubavnika koji bi ga podučio nekim stvarima na što je Richard nakon mnogo razgovora pristao. Počeli su se družiti s piscem, ali Richard je suprugi zabranio da s njim bude sama, no nije poslušala. Dogovorila je i odlazak na odmor s ljubavnikom, ali kada je saznala da je Richard plakao tijekom vožnje do zračne luke odlučila se ponovno posvetiti svom braku.

Trebalo im je desetljeće da dođu do faze u kojoj su sada, ali napokon su postigli spolnu zrelost.

Neke stvari nikad neće biti kao prije, ali ljubav je preživjela. Ipak, na pitanje bili ju u srednoj školi privukao muškarac kakav je Richard danas, Sonya odgovara da vjerojatno ne bi.

'Ne ženu kakva sam tada bila, ali i ja sam se promijenila', zaključila je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene