Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tragedija za tragedijom u Dicmu

Majka poginulih sestara prvi put pred kamerama o teškoj nesreći: "Oni se sprdaju"

Aktualno Galerija Renata Kelam, Bruno Bilandžić i Mario Jurič Renata Kelam, Bruno Bilandžić i Mario Jurič Foto: DNEVNIK.hr Renata Kelam, majka poginulih sestara Renata Kelam, majka poginulih sestara Foto: DNEVNIK.hr Bruno Bilandžić, dečko poginule djevojke Bruno Bilandžić, dečko poginule djevojke Foto: DNEVNIK.hr Mario Jurić, novinar Nove TV Mario Jurić, novinar Nove TV Foto: DNEVNIK.hr +9 Poginuli u Dicmu Galerija 1/14 >>
Nakon niza prometnih nesreća u Dicmu gdje su život izgubile tri mlade djevojke, mještani su na nogama. Načelnik mjesta poručuje da su spremni na prosvjede ako se nešto hitno ne napravi. Uživo iz Solina se javio reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič koji je razgovarao s obitelji sestara koje su na toj cesti poginule prije tri mjeseca.

U prometnim nesrećama posljednjih mjeseci na cesti u Dicmu tri mlade djevojke izgubile su život. Još tri su teško ozlijeđene. Svjedok jedne nesreće prepričava:

"Ja sam iz Butiga iz Dicma. Na žalost, kod nas se to događa svako malo. Kad izađemo van, svi koji imamo, nosimo aparate za gašenje. Ne znam zašto ta brza cesta ne ide, tko to koči."

Opasnim situacijama svjedoče kažu svakog dana. "Ovo što se radi to nije normalno, nikakvi znakovi ni kamere. To je kućni odgoj", rekao je Ante Zebić iz Dicma.

Ante Ćapeta rekao je da bi se promet trebao rasteretiti. "Prijatelju moj, ovo su kamikaze. Ovdje treba riješiti kamikaze. Ne bojim se nikoga osim dragog Boga!", rekao je.

Rješenje traži i načelnik općine Dicmo Petar Margetić koji tvrdi da je obavio niz sastanaka o temi sigurnosti.

"Tih osam situacija smo iznijeli pred Hrvatske ceste. Neke potkose, ograde smo uspjeli izboriti, ali onaj najbitniji projekt, rekonstrukcije, nažalost još je upitan ", rekao je.

Iz Hrvatskih cesta su načelniku odgovorili kako su suglasni za postavljanje kamere za nadzor brzine, ali trenutačno mu ne mogu udovoljiti zahtjevu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ozbiljan rizik Meso uvezeno iz Rumunjske zaraženo salmonelom

Možda to uspiju iduće godine. Iz policije poručuju - dvije tragične prometne nesreće veže lokacija, ne i uzrok. Treba, kažu, mijenjati i ponašanje vozača.

Siniša Mihanović iz PU splitsko-dalmatinske rekao je da planiraju biti prisutniji. "Netko će reći da nas nema. I u ovoj nesreći s dvije stradale djevojke bili smo prisutni na toj dionici - kilometar dalje", dodao je.

Većina zahtjeva općine Dicmo koja je tražila pomoć oko ove ceste - nisu prihvaćeni. Idući tjedan bit će novi sastanak na temu sigurnosti. A ako institucije pokažu tromost - spremni su, kaže načelnik, i na prosvjede.

Tri mjeseca nakon tragedije

Reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič razgovarao je s majkom poginulih sestara koje su prije više od tri mjeseca poginule u Dicmu te dečkom jedne od njih koji je te večeri bio prisutan na mjestu nesreće.

"Malo mi je teško o tome razgovarati. Toj tragediji kumovala je brzina nesavjesnog vozača tako da ovim putem pozivam sve vozače da probude svijest o vožnji. Vozite po ograničenjima", apelirao je te dodao: 

"Drugi krivac su Hrvatske ceste zbog neodržavanja cesta u Dicmu. Ta cesta je trenutno prozvana cestom smrti s razlogom. Naravno, uputit ćemo tužbu Hrvatskim cestama zbog neodržavanja cesta gdje je na kraju završilo s pogibijom dviju sestara.

Jedna od sestara je bila moja cura tako da ovim putem poručujem svima da se nećemo predati dok ne dobijemo što smo tražili. Želimo da stanje na cesti smrti D1 u Dicmu dođe do nekog rješenja - da se stave policijske patrole, kamere, da se dovedu prometni stručnjaci.

Želimo ta rješenja sutra jer prekosutra je možda već prekasno", ispričao je Bruno Bilandžić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Strava u Britaniji Dva ogromna psa masakrirala muškarca! Premijer najavio zabranu pasmine: "Ne radi se o šačici loše dresiranih pasa, to je obrazac ponašanja"

Majka poginulih sestara, Renata Kelam, ispričala je što je bio okidač da izađe u medije.

"Kad sam vidjela u županiji Blaženka Bobana i da se oni sprdaju s tim nesrećama i ništa ne poduzimaju. Miro Bulj im je 2016. godine ponudio rješenje, četiri trake - ja razumijem da je to projekt i da to košta, ali moje dvije cure su poginule, nakon nekoliko dana još jedan čovjek od 52 godine.

Na dnevnoj bazi ginu ljudi. Ja sam nazvala načelnika Dicma da nešto riješimo. Čovjek se iznenadio mojim pozivom i zakazao je sastanak za sat vremena, ali nije očekivao moju reakciju. Ja sam vidjela da je on uputio  23. lipnja mail prema Hrvatskim cestama", kazala je.

Tri mjeseca nakon tragedije, opisala je kako se osjeća. "Teško je vidjeti dvije prazne stolice, dvoje djece ti nedostaje. Ja samo želim da se ne dogodi sutra još jedna kuća koja će se zaviti u crno.

Teško mi je govoriti, glas mi drhti. Morala sam izaći u medije, morala sam te ljude pozvati da voze sporije, da probude svijest.

Pohvalila bih vatrogasce i hitnu - molim vas, apel, vatrogascima u Dicmu dajte bolju opremu jer nas vade iz smrskanih vozila. Molim vas, vatrogascima dajte bolju opremu", naglasila je.

Kelam se organizirala s obitelji koju je nedavno zadesila tragedija i zajedno žele pomoći djevojci koja je nedavno ostala bez noge u prometnoj nesreći.

Kamere i usporivači brzine svakako mogu pomoći, vjeruje Kelam. "Da stavite tri kućišta, to je 60 tisuća kuna i jedna kamera, koliko već košta. Samo da je mijenaju - vozač ne zna u kojem je kućištu kamera. Koliko moja Petra ili moja Jelena koštaju?", zaključila je.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene