Obavijesti Video Pretražite Navigacija
čestitao i Milanović

Maja Sever izabrana za predsjednicu najveće novinarske organizacije u Europi: "Ovo je velika čast i prilika"

Predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever izabrana je za predsjednicu Europske federacije novinara na izbornoj skupštini organizacije koja se održava 13. i 14. lipnja u Izmiru, izvijestili su u utorak iz Hrvatskog novinarskog društva.

Za predsjednicu Sindikata novinara Hrvatske Maju Sever glasalo je 137 delegata skupštine Europske federacije novinara (EFJ). Drugi kandidat za predsjednika, poljak Mariusz Pilis dobio je 7 glasova. Sever je prva ženska predsjednica u povijesti EFJ-a. Zahvalila je na gotovo jednoglasnoj podršci skupštine.

"Ovaj izbor je velika čast i prilika da nastavimo borbu za jako, neovisno i profesionalno novinarstvo. Živimo u svijetu u kojem se novinari ubijaju, pritvaraju i tuže, gdje žene rade za manje plaće, još uvijek ne mogu probiti stakleni strop, gdje su novinari izloženi napadima i uvredama, u svijetu u kojem mnogim novinarima nisu zaštićena radnička ni socijalna prava, gdje kolektivni ugovori slabe ili ne postoje, gdje su freelanceri bez prava, a opstanak javnih medija ugrožen.... zato trebamo ostati jaki i jedinstveni. Dalje u borbu!", poručila je Sever nakon izbora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna GRUBO IZVRIJEĐANA Hrvatsko novinarsko društvo osudilo verbalne napade na novinarku portala Sbplus: "Neprihvatljivi ispadi bijesa"

U svom programu navela je kako će prioriteti njena predsjedničkog mandata biti sigurnost novinara, unapređenje radničkih i profesionalnih prava, poboljšanje položaja slobodnih novinara i borba protiv SLAPP tužbi. Naglasila je važnost borbe novinarskih udruženja i sindikata za bolje strateške i zakonodavne okvire na nacionalnoj i europskoj razini.

"Ulazimo u kritično razdoblje, u kojem bi Europska unija mogla po prvi put usvojiti pravni okvir za podršku medijskoj slobodi i pluralizmu, ali bitka je pred nama i moramo udružiti svoje snage kako bismo dobili snažan europski zakon o slobodi medija, dok se borimo za zaštitu autorskih prava i jačanje zakonskog okvira za zaštitu kvalitetnog novinarstva", istaknula je Sever predstavljajući program pred skupštinom EFJ-a.

Pročitajte i ovo Provjereno: Ilegalni dom - 3 ne mogu im stati na kraj "Ovo je nehumano!": Intervencija u ilegalnom staračkom domu, tamo zatekli čisti horor - nesretnu ženu će proglasiti nestalom?

Čestitku poslao i Milanović

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, čestitao je kolegici Sever na ovom velikom postignuću. "Hrvatsko novinarsko društvo koje je jednoglasno podržalo kandidaturu kolegice Maja Sever čestita joj na izboru za predsjednicu EFJ-a. Ovo je velika stvar, ne samo za nju osobno, nego i za cijelu novinarsku scenu u Hrvatskoj", poručio je Zovko.

Predsjednik Republike Zoran Milanović čestitao je Maji Sever, poručivši kako se s njom slaže u vezi čvrste borbe za neovisno novinarstvo koju je najavila u svom programu.

"Čestitam Maji Sever na izboru za predsjednicu Europske federacije novinara. Vidim kako ste u svom programu najavili čvrstu borbu za neovisno novinarstvo i slobodne medije, što su važnim prepoznali i drugi, dajući vam glas. U tome se slažemo. Neovisno i samo neovisno novinarstvo - uz slobodnomisleću akademiju i neovisno sudstvo - uvijek sam smatrao jednim od tri jamca demokratskog razvoja svake države i preduvjetom ostvarenja modernog društva", naglasio je Milanović u čestitiki.

Pročitajte i ovo Provjereno: Nora Dujmović - 12 Nepobjediv duh Za Noru (13) riječi "teško" i "nemoguće" ne postoje - slijepa je, ali vozi bicikl, svira bubnjeve... I šali se na svoj račun: "Bila je to ljubav na prvi pogled"

Maja Sever počela je raditi na Hrvatskoj radioteleviziji 1990. kao novinarka i ratna reporterka u Domovinskom ratu. Sudjelovala je u velikim projektima javne televizije, bila je voditeljica i urednica emisije Hrvatska uživo i članica Programskog vijeća Hrvatske radiotelevizije od 2015.-19.

Od 2019. predsjednica je Sindikata novinara Hrvatske. Aktivna je članica HND-a od 1995., gdje je početkom 2019. obnašala funkciju potpredsjednice. Iste godine izabrana je za potpredsjednicu Stručne skupine za radna prava (LAREG) Europske federacije novinara. Dobitnica je HND-ove nagrade Novinarka godine 2018.

Osim novinarstva, godinama se bavi humanitarnim radom, zbog čega je dobila nagradu Ponos Hrvatske. Pripala joj je i nagrada Fierce woman, za doprinos rodnoj i društvenoj ravnopravnosti u Hrvatskoj.

Europska federacija novinara (EFJ) najveća novinarska organizacija u Europi, koja predstavlja preko 320.000 novinara u 72 novinarske organizacije iz 45 zemalja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene