Obavijesti Video Pretražite Navigacija
radnička prava

Sindikat novinara najavio kolektivne pregovore za medije: "Novinar može slobodno pisati i raditi jedino kada je njegova egzistencija sigurna"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stajalište je SNH-a da novinar može slobodno pisati i raditi jedino kada je njegova egzistencija sigurna i kada su sigurna i zaštićena njegova radnička prava, poručila je predsjednica sindikata Maja Sever.

Sindikat novinara Hrvatske izvijestio je da će u suradnji s drugim sindikatima pokrenuti pregovore o granskom kolektivnom ugovoru za medije ocijenivši to ultimativnom zaštitom radničkih prava novinara.

Stajalište je SNH-a da novinar može slobodno pisati i raditi jedino kada je njegova egzistencija sigurna i kada su sigurna i zaštićena njegova radnička prava, poručila je predsjednica sindikata Maja Sever.

Dodala je i kako kolektivni ugovori nisu relikti davnih vremena ocijenivši ih europskom praksom koja se u Hrvatskoj više ne primjenjuje te da novopotpisani kolektivni ugovori sada postoje samo u Hini i na HRT-u.

"Bolja zaštita radničkih prava novinara preduvjet je za slobodno i profesionalno novinarstvo i jačanje demokracije", kazala je Sever.

Pročitajte i ovo Provjereno: Milorad Dodik - 2 sankcije, istrage, prijave... Provjereno istražuje: Kako je Milorad Dodik postao jedan od najbogatijih političara regije?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVI MINISTRI pred novinarima Vlada na pučini: ''Velika je bura na moru, a mi smo jedan mali čamac''

Istaknula je i da je u borbi za radnička novinarska prava oformljena radna grupa u kojoj su i Sindikat grafičara i medija i Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK) te da su poslodavcima poslani zahtjevi za pregovore o granskom i nacionalnom kolektivnom ugovoru u medijima.

Predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Božica Žilić ocijenila je razinu radničkih prava i plaća novinara krajnje nezadovoljavajućom te je dodala kako je prioritet unaprijediti status novinara kroz sustav kolektivnog pregovaranja.

"Nama je posao pronaći način kako naći način kako dostići sektorski kolektivni ugovor. Mi ćemo kroz taj proces nastojati vratiti dignitet novinarskoj profesiji i medijima", kazala je Žilić.

Na okruglom stolu sudjelovali su Anton Filić i Biljana Romić, dugogodišnji sindikalni predstavnici Večernjeg lista i HRT-a, a potporu inicijativi više sindikata dao je predsjednik i Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko.

Akcije u povodu Svjetskog dana slobode medija

HND i SNH najavili su i kako će na Svjetski dan slobode medija, u utorak 3. svibnja, odati počast novinarima ubijenima u ratu u Ukrajini, ali i svim novinarima čija je sloboda rada ugrožena.

U javnoj akciji Pet minuta do podne koju će organizirati ispred Novinarskog doma, ispred spomen-ploča novinarima ubijenima u antifašističkoj borbi i Domovinskom ratu, pročitat će dijelove Deklaracije za Ukrajinu iz Perugije.

Riječ je o dokumentu kojim se zahtijeva da odmah prestanu mučenja i ubijanja novinara u Ukrajini, koju su uz Europsku federaciju novinara i još 149 organizacija potpisali HND i SNH.

U deklaraciji je istaknuto da je ruska invazija na Ukrajinu još jednom naglasila suštinsku ulogu neovisnog, etičnog novinarstva, koje informira građane i pomaže im u donošenju životno važnih odluka te koje poziva moćnike na odgovornost.

Osim toga, SNH poziva svoje članove i sve novinare i medijske radnike da Svjetski dan medija obilježe 23. simboličnom akcijom Pet minuta gromoglasne tišine u utorak 11,55 sati kao upozorenje na nužnost bolje zaštite novinara i novinarstva kao nezamjenjivih čimbenika svake istinske demokracije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene