Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pisali zakon mjesecima prije predstavljanja

Mailovi ministrice Dalić otkrili tko je radio na lex Agrokoru: Ovo su svi članovi takozvane "Borg" skupine

Martina Dalić i Ante Ramljak (Foto: Pixell)
Martina Dalić i Ante Ramljak (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija Skupina Borg (Foto: Dnevnik.hr) Skupina Borg (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Skupina Borg (Foto: Dnevnik.hr) Skupina Borg (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Skupina Borg (Foto: Dnevnik.hr) Skupina Borg (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Skupina Borg (Foto: Dnevnik.hr) Skupina Borg (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Martina Dalić i Ante Ramljak (Foto: Pixell) Galerija 1/5 >>
Iz objavljenih mailova ministrice Dalić vidljivo je da je potpredsjednica Vlade u skupinu koja nazvanu "Borg" okupila odvjetnike, konzultantske i brokerske kuće. Iz prepiske je također vidljivo da je zadatak te grupe bio napisati zakon kojim bi država mogla intervenirati zbog krize u Agrokoru. Sve se to, podsjetimo, događalo mjesecima prije nego li je lex Agrokor predstavljen i izglasan u Saboru.

Sudionik prepiske bio je Ante Ramljak, tada zaposlen u Texo Management. Dakle, Ramljak je pomogao kreirati zakon koji ga je kasnije doveo u poziciju ključnog čovjeka izvanredne uprave. S te je pozicije odabrao AlixPartners kao savjetnika za restrukturiranje Agrokora.

Pročitajte i ovo Sjednica Vlade, arhiva (Foto: Pixell) Neslužbeno Vlada o novim mailovima: "Nije potrošen novac građana" Tonći Korunić (Foto: Pixell) Tonći Korunić iz InterCapitala O Dalić i lex Agrokoru progovorio član tajne grupe Borg: "Nismo nikome rekli što radimo, ni ženi, ni djeci. Da se znalo, nastala bi panika"

AlixPartners je pak kao podizvođače, između ostalih, angažirao Texo Management, Alteru, Interkapital i odvjetničko društvo Šavorić i partneri. Uz Ramljaka, u prepisici je iz Texa sudjelovao i Tomislav Matić. Iz Altere se pak na mailing listi "Borga" nalaze Branimir Bricelj i Marko Delić.

Iz prepiske je vidljivo kako su u izradi lex Agrokora sudjelovali i Tonči Korunić i Matko Maravić iz brokerske kuće InterCapital. U isto vrijeme dok su sudjelovali u izradi zakona, trgovali su dionicama Agrokora.

Ključni sudionik grupe, i prema prepisci, čini se, glavni autor zakona, bilo je odvjetničko društvo Šavorić. Radne nacrte Zakona, koji i sama ministrica Dalić u prepisci naziva "Šavorićevim zakonom", grupi su slali Boris Šavorić i Toni Smrček. Prema vlastitu priznanju u jednom od mailova, to je za njih bio sukob interesa jer su u isto vrijeme radili za VTB banku, jednog od najvećih Agrokorovih vjerovnika.

Na prvotnoj mailing listi bilo je i ministar Zdravko Marić, no iz do sad objavljenih mailova čini se kako je samo obavještavan o svemu, a da u prepisci nije sudjelovao.

Agrokoru za vraćanje kredita treba više od milijardu eura

Dok mailovi cure, curi i vrijeme za nagodbu, ali i za vraćanje roll up kredita kojim je financirano poslovanje koncerna za vrijeme trajanja izvanredne uprave, za što Agrokoru treba nešto više od milijardu eura.

Izvanredni povjerenik Fabris Peruško sada mora pronaći banke koje bi bile voljne refinancirati roll up. Zbog cjelokupne situacije oko Agrokora, procjenjuju stručnjaci, kamate bi mogle biti nepovoljnije nego do sada.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene