Obavijesti Video Pretražite Navigacija
LUKSUZNA JAHTA

Blamaža institucija: Kako je nestala Irina VU? Dvije istrage trebale bi utvrditi što se dogodilo

Aktualno Galerija Jahta: Ilustracija - 3 Jahta: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Jahta: Ilustracija - 2 Jahta: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Jahta: Ilustracija - 1 Jahta: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Jahta: Ilustracija - 4 Jahta: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Jahta: Ilustracija - 5 Galerija 1/7 >>
Ne zna lijeva što radi desna – tako bi se mogla opisati blamaža institucija vezana za misteriozni nestanak jahte Irina VU iz marine u Betini. Kako se dogodilo da pet milijuna eura vrijedna jahta neometano plovi Jadranom iako je pod sankcijama? I kako je moguće da mjerodavni o tome ništa ne znaju? Zbog tih su pitanja pokrenute dvije istrage.

Umjesto da je zapečaćena u betinskoj marini, luksuzna jahta Irina VU iz Betine je otplovila. Ozbiljnoj državi takve stvari, tvrde oporbeni političari, ne bi se smjele događati.

"Ovo je fijasko i katastrofa, ovo pod hitno treba istraživati, ne samo neko povjerenstvo nego i policija i tajne službe", rekao je Domagoj Hajduković, saborski zastupnik Socijaldemokrata.

"S jedne se strane prijeti obrtnicima, poduzetnicima, izlazi se na teren, diže se cijela mašinerija državne uprave, a s druge strane ovako nestane jedna velika jahta. Pa nije to mali kaić", rekao je mostovac Zvonimir Troskot.

Pročitajte i ovo Ilustracija POLICIJA OTKRILA DETALJE Stravični masakr u Kaliforniji: Ubijeno šestero ljudi, među njima i šestomjesečna beba

Pročitajte i ovo Siniša Jurković - 1 Zimsko (ne)vrijeme Jutro u znaku kaosa na cestama: Iz policije otkrili koliko su kazni naplatili te istaknuli još jedan problem

Radi se o 35 metara dugoj i 240 tona teškoj jahta ruskog oligarha i bliskog prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina. Jahta je bila na suhom vezu, spuštena je u more pa je iz Betine otplovila prema Turskoj.

Direktor marine nije želio stati pred kamere Dnevnika Nove TV, a ekipi Dnevnika nije dao ni da uđe u brodogradilište i marinu. Iz policije pak kažu da nisu imali službena saznanja, odnosno razlog da zaustave daljnju plovidbu spomenute jahte.

Lučki kapetan o nestanku jahte

Lučki kapetan, doznaje reporterka Sanja Jurišić, izdao je naredbu da se Irini VU ne smije nitko približavati i vlasnici su obaviješteni da je jahta blokirana, plombirana i da se ne smije koristiti.

Za Dnevnik Nove TV direktor marine u nedjelju je telefonski poručio da nisu imali nikakav pisani dokument o tome da je brod zapečaćen. Tvrdi i da brod nije otplovio u listopadu, kako tvrde iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, već koji mjesec ranije.

Resorni ministar Oleg Butković priznaje da je situacija pomalo bizarna.

"Ova situacija koja se dogodila je vrlo čudna. Mi ćemo unutar svoje kuće vidjeti što se dogodilo. Mi nismo u mogućnosti čuvati je 24 sata jer u Betini u lučkoj kapetaniji radi jedan čovjek. pa je to teško tehnički organizirati", rekao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 Imaš pravo, ostvari ga U dugovima ste i ne vidite im kraj? Imate pravo na novi početak, pročitajte kako doći do njega

Međutim, jednu plombiranu jahtu u Skradinu, doznaje Jurišić, zaštitari čuvaju 24 sata. Ako nema njih, tu je videonadzor.

Što se točno dogodilo, tko je i gdje pogriješio u Betini, trebale bi utvrditi dvije istrage. Jednu provode DORH i SOA, drugu Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Ministarstvo vanjskih poslova.

"Definitivno, kad se ovo dogodilo, propust je negdje napravljen", rekao je Butković.

Pročitajte i ovo Britanski policajci ŠOKANTNI ZLOČINI Uhvaćen jedan od najgorih silovatelja u povijesti Velike Britanije: Brutalni seksualni predator bio je - policajac

Očito je i da je bilo šuma u komunikaciji nadležnih tijela. Svima onima koji su pomogli da zamrznuta imovina oligarha neometano otplovi iz Hrvatske, zbog kršenja sankcijskog režima, prijeti kazna zatvora i do pet godina. Samo najprije treba naći krivca.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene