Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Još uvijek postoji ogromna brojka radnika kojima poslodavci opetovano ne isplaćuju plaće. U Minstarstvu financija nadaju se i tome stati na kraj.


Nakon što su se na 'stupu srama' našli porezni dužnici, ministar financija Slavko Linić kreće u pohod na poslodavce koji radnicima ne isplaćuju plaće i sprema stup srama i za njih.

Vezani članci Prijava poreza na dohodak Imate još dva tjedna za podnošenje godišnje porezne prijave: Doznajte kako to možete učiniti, ima i jedna novost Josip Aladrović - 2 Aladrović: ''Isplata 13. plaće trenutačno definitivno nije realna''

>> Linić poručio bankama: Zakon se mora poštovati, inače slijede sankcije

'Kako bi se smanjio broj poslodavaca koji ne isplaćuju plaću svojim radnicima, već je uvedeno nekoliko mjera posebnim propisima, a njima u prilog ovim se Zakonom propisuje da Porezna uprava može objaviti listu poslodavaca za koje je sukladno dostavljenim propisanim izvješćima vidljivo da ne isplaćuju plaću svojim radnicima', pojašanjavaju u Ministarstvu financija novot koju će uvesti Zakonom o doprinosima, a prenosi Novi list.

Plaće i naknade plaće, radnicima se isplaćuju najkasnije do petnaestog dana idućeg mjeseca, osim ako kolektivnim ugovorom ili ugovorom o radu nije drukčije određeno. Sindikati često iznose brojku od 80.000 radnika, koji rade bez plaće.

Predloženim izmjenama zakona Porezna uprava će moći temeljem dostavljenih izvješća poreznih obveznika o dohotku od nesamostalnog rada, objaviti listu poreznih obveznika, odnosno poslodavaca, koji ne isplaćuju plaću svojim radnicima i koji su na dostavljenim izvješćima tri mjeseca uzastopno iskazali samo obračun doprinosa kada plaća nije isplaćena.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju