Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Još uvijek postoji ogromna brojka radnika kojima poslodavci opetovano ne isplaćuju plaće. U Minstarstvu financija nadaju se i tome stati na kraj.


Nakon što su se na 'stupu srama' našli porezni dužnici, ministar financija Slavko Linić kreće u pohod na poslodavce koji radnicima ne isplaćuju plaće i sprema stup srama i za njih.

Vezani članci Novi Marof: Radnici poginuli na sanaciji dvorca Tragedija kod Novog Marofa: Poginula dvojica radnika kod dvorca Bela, zatrpala ih zemlja. Jedan je imao samo 22 godine Provjereno: Radnici u pilani 4 mjeseca bez plaće - 2 Rade krvav posao u pilani, bez plaće su četiri mjeseca, a šefa nisu vidjeli godinama: "Lagano se gubim, to je takav psihički pritisak“

>> Linić poručio bankama: Zakon se mora poštovati, inače slijede sankcije

'Kako bi se smanjio broj poslodavaca koji ne isplaćuju plaću svojim radnicima, već je uvedeno nekoliko mjera posebnim propisima, a njima u prilog ovim se Zakonom propisuje da Porezna uprava može objaviti listu poslodavaca za koje je sukladno dostavljenim propisanim izvješćima vidljivo da ne isplaćuju plaću svojim radnicima', pojašanjavaju u Ministarstvu financija novot koju će uvesti Zakonom o doprinosima, a prenosi Novi list.

Plaće i naknade plaće, radnicima se isplaćuju najkasnije do petnaestog dana idućeg mjeseca, osim ako kolektivnim ugovorom ili ugovorom o radu nije drukčije određeno. Sindikati često iznose brojku od 80.000 radnika, koji rade bez plaće.

Predloženim izmjenama zakona Porezna uprava će moći temeljem dostavljenih izvješća poreznih obveznika o dohotku od nesamostalnog rada, objaviti listu poreznih obveznika, odnosno poslodavaca, koji ne isplaćuju plaću svojim radnicima i koji su na dostavljenim izvješćima tri mjeseca uzastopno iskazali samo obračun doprinosa kada plaća nije isplaćena.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook