Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nismo više divlji zapad'

Linić poručio bankama: Zakon se mora poštovati, inače slijede sankcije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar financija Slavko Linić u Dnevniku Nove TV odgovarao je na pitanja Mislava Bage o prodaji državne imovine, monetizaciji autocesta i novom zakonu kojim bi kamate na kredite u 'švicarcima' trebale biti srušene.

Gostujući u Dnevniku Nove TV, ministar financija Slavko Linić odbacio je optužbe da Vlada rasprodaje srebrninu.

Pročitajte i ovo Ursula von der Leyen Optužila nekoliko stranaka Von der Leyen oštro kranjoj desnici: "Osloboditi se Putinove propagande" Minusi i krediti; ilustracija - 5 Rast kredita Sad je pravi trenutak da se riješite minusa na računu, ali i zadužite: Presudno je da jedno imate na umu

'Poruka građanima je da Vlada Zorana Milanovića ne rasprodaje ni srebrninu ni nekretnine Republike Hrvatske. Vlada samostalno odlučuje što će, kako, kome i pod kojim uvjetima prodati, a sve iz razloga što moramo vraćati prevelike dugove koji su prešli 180 milijardi', rekao je Linić, napominjući kako više nije moguće dizati poreze pa je prodaja dijela državne imovine nužna.

>> SIMULACIJA: Kolika bi mogla biti kamata na stambeni kredit od 100.000 franaka na 20 godina

Linić je kazao i kako je i HDZ u svojim planovima i programima imao privatizaciju i monetizaciju. 'Drugo je što oni nisu imali hrabrosti kao Vlada jednostavno smanjiti dug, nego su ga podizali', dodao je.

Na pitanje reportera Dnevnika Nove TV Mislava Bage prijeti li Hrvatskoj, u slučaju izostanka privatizacije i monetizacije, sljedeće godine bankrot zbog velikih rata kredita koje stižu na naplatu, Linić je odgovorio kako bi nas to moglo značajno destabilizirati, 'jednostavno jer dugovi rastu, kamate rastu, treba ih pokriti, veći su deficiti i to bi ugrozilo naš rejting'.

Ministar je napomenuo kako i za monetizaciju i za privatizaciju ima interesa te da stoga ipak ne treba strahovati što će biti sutra. 'Sigurno možemo na vrijeme odlukama Vlade, a ne pritiscima izvana, zato što smo neodgovorni, upravljati svojom imovinom.'

Linić je naveo Trojku - MMF, Europsku komisiju i Europsku centralnu banku - koja traži odgovorno ponašanje. Rekao je da Hrvatska ne želi čekati njihove naloge, već da će svoje dugove smanjivati vlastitim odlukama.

'Ova Vlada ne čeka rješenje Trojke, mi smo ti koji ocjenjujemo da moramo smanjiti dug i da je dug lakše smanjiti prodajom određene imovine nego dizanjem poreza'. U suprotnome, 'tada je rasprodaja, tada su nalozi, a u ovom trenutku Vlada odlučuje sama', rekao je ministar.

Odgovarajući na pitanje o prijedlogu Zakona o potrošačkom kreditiranju, koji bi trebao srušiti kamatne stope na kredite u švicarskim francima, Linić je kazao kako Vlada u prijedlogu zakona nije mogla ići više. 'Smanjili smo do visine do koje su građani ugovarali kad su bili privučeni švicarcima, to je bio maksimum', pojasnio je.

Pokušao je otkloniti strahovanja da do primjene predloženih odredbi možda ipak neće doći. 'Vrlo jednostavno, to je zakon, svaki ima svoje sankcije, a one idu prema predsjednicima uprava i novčane su. A morate znati i da ako ne poštuju propise, HNB neće dati suglasnost za obavljanje posla.'

Ministar je rekao i kako Vlada već šest mjeseci pregovara s bankarskim sektorom te da nema straha od odmazde. 'To su stavke koje su itekako pregovarane i dogovarane, banke su svjesne da moraju dio loših rizika preuzeti i na svoje rezultate', rekao je Linić, inzistirajući kako podjela tereta loših kredita za banke i bankarski sustav ne predstavlja nesigurnost.

'Ovo je uređena država, svi moramo podnijeti teret odgovornosti i poštovati propise. Nismo više divlji zapad', rekao je Linić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene