Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Afera amandmani'

Linić i Vlada opovrgavaju HDZ: Nije bilo kršenja procedure

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pojašnjavajući 'aferu amandmani', Slavko Linić je, tvrdeći da nikakvog kršenja procedure nije bilo, HDZ optužio da vodi čudnu politiku stvaranja ekscesa. U pojašnjavanje se upustio i Vladin Ured za odnose s javnošću.

Ministar financija Slavko Linić odbacio je danas oporbene prigovore da Vlada uopće nije raspravila njihove amandmane na prijedlog državnog proračuna za 2013. godinu, a HDZ-ovo napuštanje sabornice ocijenio je kao 'neku čudnu politiku stvaranja ekscesa'.

'Sami su zastupnici potvrdili da smo uzeli neke njihove amandmane, pa ponašanje HDZ-a samo pokazuje neku čudnu politiku stvaranja ekscesa, neke njihove čudne istine. Dapače, ljudi koji su uvijek, uvijek prihvaćali amandmane bez odluka Vlade, sada prigovaraju Vladi koja je mijenjala Poslovnik i praksu, pa nitko od nas ne donosi nikakve odluke o prihvaćanju i odbijanju bez da o tome odluči Vlada', izjavio je Linić novinarima u Hrvatskom saboru.

Pročitajte i ovo Davor Nađi, Fokus brojne zamjerke Čeka se rasprava o prijedlogu državnog proračuna, oporba već baca kritike: "HDZ je očito u problemu" Vlada želi zagrabiti u mirovinsku štednju - 3 Mogućnosti i bojazni Vlada posegnula u džepove budućih umirovljenika, preusmjerili bi milijardu eura: "Veliki je rizik za korupciju"

>> HDZ napustio glasovanje o proračunu: 'Vlada krši proceduru!'

Naglasio je kako je Vlada na sjednici prošloga četvrtka raspravljala o državnom proračunu, pa u tom smislu i o amandmanima na taj prijedlog, potvrdu čega vidi i u tome da je sama Vlada, rekao je, u svojim amandmanima prihvatila neke oporbene zahtjeve.

Linić je napomenuo kako je premijer Zoran Milanović, upravo kako bi se prekinula praksa HDZ-ovih vlada da o amandmanima i zakonskim projektima odlučuju sami ministri bez cijele Vlade, krajem listopada ove godine promijenio Poslovnik o radu Vlade i utvrdio da nitko osim Vlade nema pravo mijenjati tekstove prijedloga zakona, pa i proračuna.

'Prema tome, izmjenama Poslovnika Zoran Milanović je upravo uskratio bilo kojem ministru mogućnost da samoinicijativno nastupa pred Saborom, već da o tome odlučuje samo Vlada. Sjednica Vlade koja je održana u četvrtak ukazuje upravo o tome o čemu govorim', poručio je.

Linić je istaknuo kako je i oporbeni HDSSB na početku današnje rasprave govorio kako je Vlada uočila da nisu osigurana sredstva za općine i gradove koji su preuzeli obveze pri izdavanju građevinskim dozvola te da je takve obveze ugradila u svoj amandman.

'Dakle, itekako smo raspravljali o njihovim amandmanima i to pokazuje sam amandman Vlade. Mi smo prihvatili da 62 milijuna kuna moramo osigurati za jedinice lokalne i regionalne samouprave koje su preuzele na sebe obvezu za preuzete službenike da direktno obavljaju usluge odobravanja građevinskih dozvola. Prema tome, o njima se raspravljalo u četvrtak na sjednici Vlade i od tuda amandman Vlade iz svih tih rasprava', poručio je.

O 'aferi amandmani' oglasio se i Vladin Ured za odnose s javnošću

Inače, o ovoj su se temi danas imali potrebu priopćenjem oglasiti i iz Vladinog Ureda za odnose s javnošću. Tvrde da je netočno da nije poštovana procedura sa zastupničkim amandmanima i to argumentiraju spomenutim izmjenama Vladina Poslovnika koji je usvojen 31. listopada.

Ponavljajući i Linićevo objašnjenje o dosadašnjoj praksi prema kojoj je o svakom pojedinom amandmanu odlučivao u Saboru resorni ministar, a da se to sada promijenilo te da za prihvaćanje svakog amandmana treba prethodno odobrenje Vlade, u Banskim dvorima kažu da izmjene Poslovnika predviđaju 'da u slučajevima kada se amandmani odbijaju ili kada se želi od strane predlagatelja zakona, odnosno Vladinih predstavnika, odbiti amandmane drugih predlagatelja, ista procedura i potvrda odbijanja amandmana na Vladi nije potrebna'.

Linić o proračunskim rezovima

Na novinarski upit kako to da su proračunom za milijun kuna smanjena sredstva za USKOK, iako to tužiteljstvo pridonosi državnom proračunu kroz oduzimanje nezakonito stečene imovine, Linić je odgovorio kako nije rezano samo USKOK-u, odnosno resoru Ministarstva pravosuđa, već da je svim ministarstvima ukupno srezano 3,5 milijardi kuna vrijednih zahtjeva, od kojih su brojni bili opravdani.

'Oni su i uzrok nezadovoljstva jer kad gledamo omotnicu za poljoprivredu itekako bismo bili lagodniji da smo mogli osigurati 600 milijuna kuna dodatnih sredstava za poljoprivredu. Ali isto tako, pitam svakoga tko postavlja takva pitanja zašto nam je pao rejting, zašto imamo 4 milijarde kuna rashoda u 2013. godini u odnosu na ovu godinu? Zato što ova Vlada krpa sve dugove koje bivša Vlada nije pokazala, i 9 milijardi kuna brodogradnji, i kamate na preuzete dugove, restrukturiranje željeznica, neplaćene obveze po Hrvatskim cestama i sve ono što bi dospjelo iduću godinu', naglasio je Linić.

'Mi samo zbrajamo dubioze koje je netko ostavio i nikad ih nije prikazivao'

'Ono što mi radimo jest da samo zbrajamo dubioze koje je netko ostavio i nikad nije prikazivao', dodao je, istaknuvši da su upravo te dubioze i razlog zašto Vlada ima problema sa sastavljanjem proračuna te sa Zakonom o fiskalnoj odgovornosti koji je donijela bivša Vlada. 'Uz nju su bili i socijalni partneri i privrednici, ali eto, nema veze. Što veća recesija, trebali smo više rezati. A u isto vrijeme vidimo da svi kojima smo smanjivali rashode itekako mogu izražavati nezadovoljstvo. Prema tome, reforme će biti vrlo teško provoditi jer reforme koštaju, a sredstava u recesiji sve je manje', ustvrdio je.

Linić je istaknuo kako, upravo zbog pridržavanja Zakona o fiskalnoj odgovornosti, Vlada nije odobrila opravdane zahtjeve u svim resorima, jer 'ova Vlada ne može živjeti na način da se samo zadužuje'.

'Istovremeno, i građani su porezno itekako porezno opterećeni pa žive teže, a privrednici žele još veće razduživanje s poreznim opterećenjima. Znači, jedni žele rasterećenje, građani su itekako opterećeni, a drugi imaju zahtjeve. To samo znači da se trebamo vani zaduživati. A moj odgovor je - i previše se vani zadužujemo. I ta zaduženja nas u ovom trenutku koštaju već oko 10 milijardi kuna kamata i očito da prostora za zaduživanje nemate. I zato treba odabrati što su prioriteti', poručio je Linić. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene