S dolaskom ljetnih mjeseci povećava se potreba za zalihama krvi. Nestašicu već osjete u Rijeci i susjednim bolnicama. Ne zbog mnogo turista, već zbog koronavirusa. Neke se operacije otkazuju, a kako možemo pomoći i što trebamo znati prije darivanja krvi istražila je Katarina Jusić.

Galerija


Kap po kap, pune se zalihe krvi u riječkoj bolnici, ali presporo. Na kapaljku stižu i darivatelji. Stanje je zabrinjavajuće.

Vezani članci Darivanje krvi, ilustracija - 2 Jedinstveni u Europi: "Rijetko koja država ima dobrovoljne darivatelje koji bez plaćanja daruju krv" Dobrovoljno darivanje krvi, ilustracija Osječki Stožer pozvao darivatelje: Zalihe krvi u osječkoj bolnici na kritičnoj su razini

''Nije nimalo teško, nimalo ne opterećuje, znate što radite, za koga radite'', rekao je Eldin, Hrvatska.

Za sve kojima to znači život. Nema krvi – nema operacija. Ivanina sestra čeka zahvat u lovranskoj bolnici.

''Operacija je trebala biti 2. lipnja, ali je otkazana zbog nedostatka njezine krvne grupe, ona je B-. Operacija je prebačena na 7. lipnja, no i ona je odgođena zbog istog razloga'', govori Ivana Čučuk, sestra pacijentice.

Sandra Velčić Brumnjak kaže kako kod operativnih zahvata bolesnici mogu izgubiti do litre krvi.

''U revizijskim operativnim zahvatima moguće je izgubiti dvije do tri litre krvi. Iz tog se razloga operativni zahvati se moraju otkazati dok nam transfuzija ne odobri određene doze'', dodaje Sandra Velčić Brumnjak, Klinika za ortopediju i traumatologiju Lovran.

U bolnici nedostaje svih krvnih grupa.

''Nakon lockdowna krenuo je program kako kirurški tako i dolazak pacijenata kroničnih hematoloških i onkoloških pacijenata koji nisu dolazili u doba korone pa su sada došli'', objasnila je Snježana Buneta Skorup, jedinica za prikupljanje krvi KBC Rijeka..

Manjak darivatelja krvi u Rijeci osjete i u Puli.

"Koordiniramo s odjelima, centralnim operacijskim blokom i anestezijom tako da sad sve funkcionira'', kaže Jasmina Simović Medica, transfuziologinja iz OB Pula.

Poziv darivateljima šalje iskusni kolega koji je krv je dao 186 puta.

''Svatko tko može, tko je zdrav neka daje krv i ne boji se uboda igle'', rekao je Juraj Braco Buneta, darivatelj krvi,

Već drugima da dio sebe. Uz igre i pjesmu uoči Svjetskog dana darivatelja krvi o tome su učili i vrtićarci iz Drniša. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr