Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporni zakon

Milinović: Dulja putovanja do rodilišta su ekscesi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Postupci medicinske oplodnje po novom Zakonu su uspješniji, tvrdi ministar Darko Milinović. I nakon što je objavio nove statistike, parovi s problemima neplodnosti ne vjeruju mu. Protiv zakona i dalje prosvjeduju. Tvrde da je i nova ministrova statistika frizirana.

Dvadeset i jedna trudnoća više. Novi zakon, onaj koji nema nijedna europska zemlja, u Hrvatskoj, čini se, čini čuda. Parovi koji liječe neplodnost tvrde drugačije. 'Period za davanje podataka je prekratak. Statistike koje su dobivene sada su irelevantne zato što se previše parametara promijenilo u tom periodu. Znači, porastao je broj klinika, neke klinike su pauzirale neko vrijeme', tvrdi Tatjana Haramina iz građanske inicijative protiv Zakona. Jedna u nizu promjena u zdravstvenom sustavu koja je izazavala revolt građana. 

Pročitajte i ovo Ilustracija osuđena je Barbara je u 24 godine lažirala 17 trudnoća: Nagurala bi jastuke ispod majice, a dokopala se i rodnih listova Medicinski pomognuta oplodnja (Foto: Dnevnik,hr) Svaki šesti par je neplodan Na račun HZZO-a možete ići na medicinski potpomognutu oplodnju ako nemate više od 42 godine

A tu su i ukinuta rodilišta. Sinj, Imotski, Supetar i Makarska prosvjeduju. Ministar se oglušuje. I odgovara na neugodna pitanja, poput onog hoće li preuzeti odgovornost ako, na primjer, žena putuje sat vremena ljeti od Makarske do Splita. 'To su ekscesi koji se uvijek dešavaju. Vidjeli ste i nedavno u tunelu da je jedna žena rodila. Pa i ja sam u Gospiću jednu ženu u autu porodio jer je dugo ostala kući pa nije stigla. Dakle, tu nema odgovornosti', smatra Milinović.

Počelo je s prosvjedom struke. Liječnici obiteljske medicine su još prije godinu dana rekli 'Ne' Milinovićevoj reformi. Ministar postupke pravda konačnim dovođenjem u red zdravstvenog sustava, uštedama, novim tehnologijama, smanjenim listama čekanja. Kritičari tvrde - građani su taoci ministrovih ambicija. Promjene su kozmetičke i provode se površno. 'Ministar krene s jednom mjerom, pusti je u javnost da vidi kakav će to izazvati efekt pa ako je taj efekt dobar, onda je sve u redu, ako nije, onda se popravlja šteta koja je nastala', kaže Mirando Mrsić iz SDP-a.

Kritike tako nerijetko postaju optužbe. 'Vi kao da navijate za nekoga'. 'Za građane, za građane', odgovaramo. To je vaše pravo. Vi kao da navijate za nekoga', nije odustao ministar.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene