Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izmjene zakona

"Lex Šerif": Ako proračun padne, gradonačenici će i dalje ostati na vlasti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najavljene izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi mogle bi donijeti novosti vezane uz neizglasavanje proračuna u predstavničkim tijelima lokalnih jedinica.

Ako ne dođe do izglasavanja proračuna u predstavničkim tijelima lokalnih jedinica, građani će ponovno ići na izbore i birati članove predstavničkog tijela, no gradonačelnici, načelnici i župani će opstati, neslužbeno doznaje N1 televizija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vlast koju imaju samo apsolutisti Robert Podolnjak: Lex šerif otvorio je Pandorinu kutiju budućeg uhljebljivanja Slika nije dostupna UNATOČ PREMIJEROVOJ "ŽELJI" Nasilje, laži i izglasavanje proračuna: Kako je HDZ propustio priliku smijeniti nasilnog župana

Ako proračun nakon ponovljenih izbora ponovno padne, u tom slučaju padaju i vijeće i čelnik.

Scenarij je to kojem su Vlada i Ministarstvo uprave najskloniji u sklopu najavljenih izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi, kolokvijalno nazvan "Lex Šerif".

Ministarstvo uprave odlučilo se na izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi kako bi spriječilo ucjene koje doživljavaju čelnici gradova, općina i županija od vijećnika u slučajevima u kojima nemaju većinu za izglasavanje proračuna.

Nedavni primjeri rušenja gradonačelnika i ranijih izbora dogodili su se u Varaždinu i Splitu, gdje je Vlada imenovala povjerenike.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene