Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Politička kriza

Lesar: Vlada fiškalijama suzbija volju građana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dragutin Lesar rekao je kako je zaključkom Saborskog odbora za Ustav, kojim je Saboru predloženo da od Ustavnog suda zatraži donošenje odluke o referendumu, Hrvatska ušla u najozbiljniju političku krizu u posljednjih 10 godina, te je dovedeno u pitanje pravo građana na referendum.

Kako je kazao na konferenciji za novinare, vladajuće političke elite opstruiraju zahtjev 717.149 građana s pravom glasa koji su od Hrvatskog sabora zatražili da temeljem Ustava raspiše referendum.

Pročitajte i ovo Branko Smerdel komentirao Milanovićevu odluku da se kandidira na parlamentarnim izborima predsjednikova bomba Oglasio se stručnjak koji je pisao Ustav, evo što kaže o Milanovićevu potezu Holding - 1 Nema pomaka Sindikat prijeti štrajkom u Zagrebačkom holdingu: Nakon četiri mjeseca pregovaranja i mirenja

'Najprije su pozvali u pomoć Freuda i psihoanalizom pokušali dokazati da su ljudi potpisivali, a da ne znaju što potpisuju', rekao je Lesar.

Potom su, po njegovim riječima, u 40 dana u Ministarstvu unutarnjih poslova, izvršili 327 milijardi grafoloških vještačenja te, kako je kazao, utvrdili da je 300 tisuća potpisa sumnjivo, jer su podaci pisani istom rukom.

>> 'Građane Hrvatske nitko ne može zastrašiti, pa ni Kosor'

Po njegovim tvrdnjama, radi se o 'fiškalijama vladajuće političke elite kako bi se suzbila volja građana, a upotrebom fiškalskih metoda vladajući na čelu s Vladimirom Šeksom građanima oduzimaju ustavno pravo na neposrednu demokraciju'.

Ako odluka Hrvatskog sabora bude da se čeka pravorijek Ustavnog suda, onda će to biti još jedan dokaz da građani hrvatskoj političkoj eliti trebaju samo jedan dan svake četvrte godine, poručio je Lesar.

Hrvatski laburisti, kako je najavio, pripremaju izmjene Zakona o referendumu.

U njima će, među ostalim, stajati da od trenutka kada organizacijski odbor obavijesti Hrvatski sabor kako je krenuo u prikupljanje potpisa o prijedlogu zakona, predlagatelj zakona ne može akt povući iz procedure.

Ustavnost referendumskog pitanja Ustavni sud, na zahtjev organizacijskog odbora, mora potvrditi u roku tri dana od podnošenja zahtjeva, prije početka akcije prikupljanja potpisa, iznio je Lesar.

Treba uvesti rokove u kojem organizatori moraju predati potpise Saboru i dokazati da su prikupili dovoljan broj potpisa, rokove u kojem Sabor ima pravo provjeravati pravovaljanost potpisa, rokove u kojem Sabor mora raspisati referendum kao i rok u kojem se referendum mora nakon odluke održati, stoji među ostalim u prijedlogu Hrvatskih laburista.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene