Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oštro o Vladi

Reakcije na pad BDP-a: 'Nesposobni su i autistični'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborska oporba nije iznenađena podacima o padu BDP-a u 2013. , a bolje oporbe ne očekuju ni u ovoj godini. Vjeruju da je situacija posljedica izostanka reformi.

Neslužbeni podaci o padu BDP-a u 2013. nisu iznenadili saborsku oporbu, koja tumači da se radi o posljedicama izostanka reformi, a bolje rezultate ne očekuje ni u ovoj godini.

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Nikola Grmoja uoči obljetnice Oporba podijeljena oko Vukovara i Škabrnje: "Nitko tko se zalaže za vrijednosti mira i mirotvorstva ne želi ovih dana izazivati incidente"

"Građani, nažalost, mogu očekivati nastavak recesije, koja u Hrvatskoj vlada već deveti kvartal zaredom i oni postaju žrtve eksperimenata nesposobne vlasti koja nikoga ne sluša", komentirao je laburist Dragutin Lesar podatke o padu BDP-a za 1 posto u 2013. i 1,2 posto u posljednjem kvartalu prošle godine.

Vladu je optužio da "uporno forsira ekonomski model koji se već devet kvartala pokazuje kao potpuno neuspješan i uvodi nove eksperimente, kao u zdravstvenom sustavu kojega su u potpunosti uništili, da bi sad došli do onoga na što ih se cijelo vrijeme upozoravalo".

"Nesposobni su, autistični jer ništa ne čuju i jedina šansa je da im se veli - ljudi, ovo vam je posljednje upozorenje, okupite stručnjake i dajte im da upravljaju ekonomijom jer to doista ne znate", dodao je Lesar.

BDP pao za 1,2 posto: Pale plaće, a turizam u plusu

Pad BDP-a očekivan je i za Ivana Šukera (HDZ), koji podsjeća da je Vlada kod donošenja proračuna za 2013. ignorirala upozorenja da se radi o lošim makroekonomskim procjenama.

"Nama to uopće nije nešto neočekivano, mi o tom iznosu govorimo praktički već preko godinu dana i, nažalost, dogodilo se ono što smo predviđali", rekao je Šuker.

Upozorio je da će loši pokazatelji s kraja 2013. utjecati na ovogodišnji proračun, koji je rađen na lanjskoj projekciji rasta od 0,2 posto.

Švicarci: Hrvatska na plaće državnih i javnih službenika troši 25% BDP-a!

"Sad već imate jedan totalno krivi ulaz u 2014., krive pretpostavke, a to vam automatski tangira i 2015.", uvjeren je Šuker, koji tumači da su loši pokazatelji rezultat izostanka reformi i "nečinjenja vlade u protekle dvije godine".

"Kad pogledate točke dnevnog reda koje je ova Vlada predložila Saboru u protekla dva mjeseca, onda ćete vidjeti jedan nerad. Praktički nema niti jedne suvisle točke koja bi nam garantirala da će 2014. dati bolje rezultate", kazao je Šuker. Dodao je da rast u ovoj godini može biti jedino "posljedica inercije našeg okruženja, ali nikako nekakve suvisle politike ove Vlade". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene