Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin: "Šeparović misli da vlast pripada njemu"

LEKTORSKI DNEVNIK

Zašto ptice lete s avionom, a ljudi avionom? Ne samo zato što imaju krila, još je jedan razlog

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Putujemo li s avionom ili avionom? Zašto je pravilno pisati S bratom, ali SA sestrom? Koji je instrumentalni oblik bolji – ljubavi ili ljubavlju? Zašto se kaže skok s motkom, a ne motkom? U tekstu saznajte odgovore na sva ta i još pokoje pitanje vezano za instrumental.

Prisjetimo se na početku onoga što se o ovoj temi uči u školi. Instrumental je sedmi padež u hrvatskome jeziku i odgovara na pitanja S kim? za živo i (S) čim? za neživo. Naziv mu dolazi od lat. instrumentum, što znači 'sredstvo', a uz društvo upravo mu je sredstvo jedno od najčešćih značenja. Kao što je vidljivo iz padežnih pitanja, može doći bez prijedloga ili s njim.

Sve to zvuči vrlo jednostavno, no ako se malo više udubimo u proučavanje instrumentala, vidjet ćemo da zapravo ima dosta jezičnih nedoumica u vezi s njim: koji su instrumentalni nastavci, koja sve značenja ima instrumental, u kojim slučajevima dolazi uz prijedlog, kad se piše s, a kad sa

Pročitajte i ovo Ilustracija Lektorski dnevnik Bliži li nam se Uskrsno, uskrsno ili uskršnje vrijeme i hoćete li bojati ili bojiti pisanice?

Učiteljom ili učiteljem, znanosti ili znanošću?

Najčešći je nastavak imenica u instrumentalu -om: čovjekom, ženom, djetetom, stolom, stolicom... Nastavak -em dobivaju imenice muškoga roda koje završavaju na palatal (č, ć, dž, đ, š, ž, j, nj, lj) ili -(a)c: vodičem, čekićem, učiteljem, događajem, muškarcem, pelinkovcem.

Ako je tako, zašto onda ne kažemo da smo se prošetali Bečem i poslušali priču s ježem? Tu dolazi do odstupanja od pravila zbog toga što je u osnovi imenice ispred palatala e, pa su pravilni oblici Bečom i ježom, kao i padežom, lavežom i sl.

Nekad ste se sigurno zapitali i je li bolje reći znanosti ili znanošću, bolesti ili bolešću, pameti ili pameću, ljubavi ili ljubavlju. Srećom, tu ne treba previše razmišljati, kod imenica ženskoga roda pravilna su oba oblika u instrumentalu. Postoje slučajevi u kojima su oblici koji završavaju na -ju češći od onih na -i (primjerice uz atribut ili prijedlog: pred mladošću, svojom budućnošću), ali mogu se upotrebljavati oba nastavka.

S bratom, ali sa sestrom

Jedna od najčešćih dilema vezanih za instrumental odnosi se na pisanje prijedloga s i sa, no to je zapravo vrlo jednostavno. Držimo li se izgovornog kriterija, pisat ćemo kraći oblik kad god ga možemo izgovoriti s riječju koja slijedi nakon njega.

Ako se pak prijedlog nađe ispred riječi koja počinje suglasnicima s, š, z, ž, neke teže izgovorljive skupine (ks-, ps-, pš-) ili zamjeničkog oblika mnom, piše se duži oblik sa. Prema tome, pravilno je: s bratom i sa sestrom, s kapom i sa šeširom, s Karlom i sa Ksenijom, s mačkom i sa psom, s tobom i sa mnom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Navezak Jeste li za palačinke s ili sa čokoladom? Kada pišemo kraći, a kada duži oblik riječi

Avionom ili s avionom?

U rečenici Vozim se avionom s roditeljima. i sredstvo i društvo izrečeni su instrumentalom. U izražavanju društva nema dileme, uvijek ćemo upotrijebiti prijedlog s/sa: družimo se s prijateljima, raspravljamo s bratom, razgovaram sa šefom.

No kada želimo reći da se u obavljanju radnje koristimo nekim sredstvom, često se tu bespotrebno nađe prijedlog: Doći ćemo s vlakom. Ispit se piše s kemijskom olovkom. Pokrio ju je s dekom. Treba jednostavno zapamtiti da se u tom slučaju prijedlog ne piše, pravilno je: doći vlakom, pisati kemijskom olovkom i pokriti dekom.

Skok motkom ili s motkom?

Sad kada je jasno da se društvo izražava s prijedlogom, a sredstvo bez njega, dolazimo do izraza poput: skok (s) motkom, dočekati (s) osmijehom, pozdravljati (s) ljubavlju. Neki će zaključiti da tu u pitanju nije društvo i eliminirati prijedlog bez previše razmišljanja.

Međutim, nije u pitanju ni sredstvo, već način obavljanja radnje i u takvim je primjerima prijedlog s potreban. Sigurno nitko ne bi rekao da je vidio čovjeka kako hoda štapom. Razlika u funkciji vidljiva je u frazama udarati štapom (sredstvo; čime?) i hodati sa štapom (način; kako?). Dakle, reći ćemo da se skače s motkom, dočekuje s osmijehom i pozdravlja s ljubavlju.

Ilustracija Lektorski dnevnik (Foto: DNEVNIK.hr)

Ali to nije sve…

Koliko je instrumental zapravo kompliciran, možemo vidjeti i na sljedećim primjerima: jedan župnik upravlja župom, a drugi pak upravlja s pet župa, netko manipulira Klarom, a netko drugi manipulira s Nives, vikendom ne radimo, ali s vremenom se mijenjamo, govori tužnim glasom, no s nestrpljenjem očekuje kraj…

Vjerujem da ste i vi s nestrpljenjem dočekali završetak ovoga teksta, no jeste li uspjeli zapamtiti sve s lakoćom?

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene