Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lektorski dnevnik

Bliži li nam se Uskrsno, uskrsno ili uskršnje vrijeme i hoćete li bojati ili bojiti pisanice?

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Kad je riječ o pisanju blagdana i pojmova povezanih s njima, često dolazi do nedoumica. Piše li se veliki petak, Veliki petak ili Veliki Petak, korizma ili Korizma, uskrsno, Uskrsno ili pak uskršnje vrijeme? Pisanice bojamo ili bojimo? Sve nejasnoće razriješit ćemo u ovom tekstu.

Što se tiče velikog i malog početnog slova, pravilo je jednostavno. U hrvatskom se jeziku imena blagdana i praznika smatraju vlastitim imenima te se pišu velikim početnim slovom. Ako se sastoje od više riječi, samo se prva riječ piše velikim slovom, a ostale malim (ako i same nisu vlastita imena).

Pritom valja napomenuti da nisu samo neradni dani blagdani. Dakle, pravilno je pisati Uskrs i Uskrsni ponedjeljak, ali i Veliki tjedan, Veliki petak, Velika subota, Cvjetnica ili Cvjetna nedjelja te Pepelnica, odnosno Čista srijeda.

Ilustracija Uskrsni pojmovi (Foto: DNEVNIK.hr)

Blagdanska razdoblja i pojmovi povezani s blagdanima pišu se pak malim početnim slovom: korizma, uskrsno/uskršnje vrijeme, uskrsni/uskršnji praznici, uskrsna pisanica, uskrsni kolači, uskrsni zeko

Uskrsni ili uskršnji?

Oba oblika pridjeva, i uskrsni i uskršnji, pripadaju hrvatskom jeziku i pravilna su. Međutim, prednost se daje obliku uskrsni iz nekoliko razloga.

Pridjevska tvorba sufiksom -ni (uskrsni, nedjeljni, božićni) češća je od one sufiksom -nji (uskršnji, subotnji, današnji). Prvi način tvorbe ujedno je i jednostavniji jer u drugome dolazi do glasovne promjene jednačenja po mjestu tvorbe, gdje nepčani glas nj mijenja s u njegov nepčani parnjak š: Uskrs uskršnji. Pridjev uskršnji također je i stilski obilježen.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pretjerano posuđivanje Shopping ili šoping: A zašto ne kupovina?

Bojanje ili bojenje pisanica?

I bojanje i bojenje pravilno su napisane glagolske imenice, ali nemaju isto značenje. Imenica bojanje nastala je od glagola bojati se te označava stanje straha, a imenica bojenje od glagola bojiti te označuje prekrivanje čega bojom.

Budući da ih se nemamo razloga bojati, pisanice bojimo i uživamo u njihovu bojenju

Pročitajte i ovo Lektorski dnevnik, stopljenice Lektorski dnevnik Nemojte u šlapučama na webinar da vam ne dođu Cjepinski i Yusipović i provedu koronizaciju

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene