Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vjeruje da ulazimo u EU na vrijeme

Leko ponosan zbog laskavih francuskih ocjena prilikom ratifikacije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora s EU u Francuskoj bio je predsjednik Sabora Josip Leko. Kaže da je ponosan zbog pohvala koje je čuo na račun RH te da je sve to vjetar u leđa. Nije izbjegao ni temu Ljubljanske banke.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko rekao je u Parizu da je ponosan današnjom potvrdom hrvatskog Ugovora o pristupanju EU u francuskom parlamentu te je izrazio uvjerenost da će problem sa Slovenijom biti riješen i da će Hrvatska "u formalnom i stvarnom smislu" postati članica Europske unije 1. srpnja ove godine.

"Ja se osjećam ponosno vezano za ocjene koje smo dobili u Narodnoj skupštini Republike Francuske. Mogu reći da je Hrvatska zaista vjerodostojna država kada je riječ o europskoj politici. Dakle, prepoznata je kao zemlja kao ima potencijale - političke, gospodarske i kulturne", rekao je Leko u izjavi hrvatskim novinarima nakon susreta s predsjednikom Narodne skupštine Claudeom Bartoloneom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kreće već sljedećeg tjedna Janša: Ratifikacija gotova za najviše 30-ak dana Slika nije dostupna O Ljubljanskoj banci Milanović se nekoliko puta susreo s Janšom: Neće biti ni po našem, ni po njihovom

>> Francuska ratificirala pristupni ugovor, pale kritike na račun Slovenije

Francuski parlament danas je jednoglasno prihvatio Ugovor o pristupanju Hrvatske EU, a raspravi i glasovanju, prije sastanka s Bartoloneom, bio je nazočan i Josip Leko.

"Kada Francuska, gdje se rodila ideja ujedinjene Europe, daje takve laskave ocjene to je naravno razlog za ponos, ne samo moj nego svih nas u Hrvatskoj", rekao je Leko. "Sve je to vjetar u leđa hrvatskoj politici da jače krene u reforme kako bismo u gospodarskom smislu bili konkurentni državama u Europi", dodao je.

Naglasio je također kako ima veliko povjerenje da Hrvatska može pomoći zemljama u susjedstvu da lakše prođu proces pristupnih pregovora i usklađivanja sa standardima koji vrijede u Europskoj uniji.

Na pitanje misli li da će ipak na kraju biti riješen problem sa Slovenijom, koji je nekoliko puta spomenut u raspravi u francuskom parlamentu kao moguća prepreka procesu ratifikacije, Leko je kazao da je dobro da se to spomene, ali da su odnosi vezani uz Ljubljansku banku i dalje bilateralni.

"Naši prijatelji u Francuskoj žele da se ti odnosi riješe u bilateralnim i dobrosusjedskim razmatranjima", kazao je. "Vjerujem da se pitanje može riješiti, zato i mi radimo na tome, angažirani smo s punim povjerenjem u mogućnost rješenja tog spora. Vjerujem da će Hrvatska postati članica u formalnom i stvarnom smislu 1. srpnja ove godine", rekao je.

Francuska je postala 21. zemalja Europske unije koja je ratificirala hrvatski pristupni ugovor. Nakon nje, a do 1. srpnja ove godine, to trebaju učiniti još i Njemačka, Velika Britanija, Danska, Belgija Nizozemska i Slovenija, s time da jedino u Sloveniji još nije počeo postupak ratifikacije, dok su neke od zemalja jasno rekle da za konačnu ratifikaciju čekaju proljetno izvješće Europske komisije kako bi vidjele je li Hrvatska ispunila deset zadaća navedenih u izvješću iz listopada. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene