Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko rekao je u utorak u Pragu na skupu posvećenom borbi protiv jačanja ekstremnih ideologija da je demokratski deficit za njih plodno tlo i zato su samo demokratska rješenja ispravan put.


Govoreći u završnom dijelu međunarodnog foruma u Pragu nazvanog "Neka živi moj narod", Leko je kazao da je slabljenju povjerenja građana u politiku, parlamentarnu demokraciju i njezine institucije, te političare općenito, pridonijela gospodarska kriza.

Vezani članci Aleksandar Vučić Vučić se posvađao s novinarima iz Hrvatske: "Ja nemam svoje naslovnice. Je l' vi govorite o meni ili...?" Andrej Plenković Plenković o optužbama iz Srbije: "Ja sam očigledno glavni ustaša tamo. Može nafta, ali ne ruska"

No "upravo je demokratski deficit plodno tlo za jačanje ekstremnih ideja i teorija u politici" i zato bi "samo demokratsko traženje rješenja pridonijelo smanjenju jačanja ekstremnih političkih ideja i ideologija danas u svijetu", rekao je.

Pozvao je na poštivanje zajedničkih vrijednosti Europske unije poput razumijevanja, tolerancije, političke, vjerske snošljivosti i zajedništva u različitostima jer "držimo li se toga, nećemo pogriješiti".

"Sve drugo moglo bi biti ograničavanje ljudskih prava i sloboda i išlo na ruku radikalnim idejama", rekao je Leko. Parlamenti trebaju predlagati rješenja na načelima jednakima za svakog pojedinca, "Ali isto tako svi moraju biti svjesni odgovornosti za dosljednu primjenu tih principa", upozorio je.

Bugarski predsjednik Rosen Plevenlijev citirao je riječi izraelskog bivšeg predsjednika Shimona Peresa koji je rekao da je "bolja ekonomska kriza, nego moralna katastrofa i osramoćenost u svijetu".

Podsjetio je da je Bugarska uspjela spasiti cjelokupno svoje židovsko stanovništvo od nacističkog progona, no nažalost nije uspjela zaštititi Židove u bivšoj Jugoslaviji niti Grčkoj.

Predsjednik turskog parlamenta Cemil Cicek, koji je podsjetio da je Turska primala Židove protjerane iz Španjolske u 15. stoljeću i u doba nacizma, te naglasio da su oni "neodvojivi dio turske povijesti", rekao je da se sve ekstremne ideologije - antisemitizam, islamofobija i svi oblici rasizma, hrane na istome tlu.

"Nemoguće je iskorijeniti ih pojedinačno, ako ne isušimo cijelu močvaru u kojoj rastu". (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju