Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Intendantica zagrebačkog HNK-a Ana Lederer uputila je otvoreno pismo javnosti u kojemu izražava nezadovoljstvo Prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o kazalištima, koji je Ministarstvo kulture uputilo na javnu raspravu.


Lederer ističe ' kako je jedini cilj prijedloga Gradu Zagrebu oduzeti pravo suodlučivanja i upravljanja zagrebačkim HNK-om, kojemu je 49 postotni suvlasnik.'. Intendantica nadalje u pismu proziva ministricu kulture Andreu Zlatar Violić, kako njezin prijedlog izmjena Zakona o kazalištima 'nije sukladan temeljnim načelima Ustava RH : načelu razmjernosti, jamstvu na slobodu kulturnog i umjetničkog stvaralaštva i zajamčenom prava na lokalnu i regionalnu samoupravu',  te najavljuje da će u slučaju donošenja zakona pokrenuti 'odgovarajući postupak pred Ustavnim sudom'.

Vezani članci Dječji vrtić, ilustracija Odgojitelji zahtijevaju sastanak s ministrom: "Sve je više osoblja pozitivno na COVID, nema tko raditi - zašto zabijate glave u pijesak?" Slika nije dostupna Drama u HNK: Funkcioniranje nacionalnog teatra pod upitnikom

>> Poruka s prosvjeda: 'Jel' vam se hoće (V)Lado da nas ne bu više?'

' Suprotno očekivanjima hrvatskih kazalištaraca, da se novim kazališnim zakonom stvore pretpostavke za prijeko potrebno restrukturiranje hrvatskoga kazališta, ministrica nudi prijedlog koji se isključivo odnosi na proceduru izbora intendanta HNK u Zagrebu i minoriziranje uloge Kazališnog vijeća' , piše Lederer.  Predložene izmjene zakona, upućene u javnu raspravu, predviđaju da intendanta HNK u Zagrebu imenuje i razrješava Vlada na prijedlog ministra kulture, te da ista osoba može biti imenovana na tu dužnost u najviše - dva mandata.  Ocijenivši takav prijedlog 'skandaloznim', Lederer piše da se pravo suodlučivanja i upravljanja oduzima jedino Gradu Zagrebu, koji bi, navodi, 'postao jedini hrvatski grad, koji je isključen kao partner u ingerencijama kako izbora intendanta, tako i donošenja svih bitnih odluka vezanih uz funkcioniranje HNK' . Zagrebu bi, ističe, preostala samo obaveza da u jednakoj mjeri financira rad HNK, a da o trošenju i druge polovice novca potrebnog za funkcioniranje HNK sada odlučuje netko drugi.

Drugi mandat intendantice zagrebačkog HNK istječe u rujnu ove godine. Dosad su provedena četiri natječaja za novog intendanta te kazališne kuće, dva su natječaja poništena zbog proceduralnih pogrešaka, a na dva je Kazališno vijeće za intendanticu predložilo Lederer. Ministrica kulture oba je puta odbila taj prijedlog, dok ga je gradonačelnik Bandić oba puta prihvatio. (HINA)