Zagađeni zrak u Zagrebu, ilustracija
Zagađeni zrak u Zagrebu, ilustracija Foto: Slavko Midžor/Pixsell

Zagađenje je u petak ujutro uočeno u Osijeku. Vjetar ga je donio do Siska i Zagreba, a sad ide prema Sloveniji. Objašnjenje imaju stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.


Švicarska stranica IQ Air, koja uspoređuje kvalitetu zraka u svijetu, objavila je kako je u petak poslijepodne zrak u Zagrebu bio najzagađeniji na svijetu. Prema tablici objavljenoj u 17:15, iza njega je glavni grad Bangladeša. No već u 17:43 Zagreb je pao na šest mjesto.

Vezani članci COVID bolnica u Areni Otvara se stacionar Arena, liječnik HV-a otkrio: "Sve je spremno. Sutra primamo prve pacijente. Za vikend će ih doći ukupno 40" Opljačkana poslovnica Zlatarne Celje u Praškoj ulici - 2 Opljačkana poslovnica Zlatarne Celje u Zagrebu, ukraden nakit vrijedan više stotina tisuća kuna

Prema stranicama Hrvatskog zavoda za zaštitu okoliša zrak je danas bio zagađen i u Slavoniji, ali i u Sisku.

Zagađeni zrak u Zagrebu, ilustracija
Zagađeni zrak u Zagrebu, ilustracija Foto: Borna Filić/Pixsell

"Sve je počelo još ujutro oko 10 sati u Osijeku, a vjetar je to donio prema Zagrebu i sad nosi dalje prema Sloveniji. Ne znamo izvor zagađenja jer on nije u Hrvatskoj i ne vidimo nikakav razlog zašto je došlo do naglog povišenja letećih čestica. Te su čestice veličine zrna prašine", rekla je za 24sata dr. sc. Cleo Kosanović, načelnica sektora za kvalitetu zraka u Državnom hidrometeorološkom zavodu te dodala keko je propisano je da je 40 mikrograma po kubnom metru godišnja vrijednost, ali 24satna ne bi smjela prelaziti 50 mikrograma po kubnom metru.

U prvom navratu mjerenja u Osijeku ih je bilo 250 i više. No prema tablicama, čini se da razina onečišćenja pada.

Stručnjaci: "Neuobičajeno visoke koncentracije"

U Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ kažu da su zabilježene neuobičajeno visoke koncentracije PM10 čestica u Zagrebu, Osijeku, Kopačkom ritu, Sisku te mjestu Zoljan kraj Našica. Poručuju da se radi o česticama pustinjskog pijeska iz pustinje Karakum, koja se nalazi istočno od Kaspijskog jezera. Napominju kako bi onečišćenje zraka već tijekom vikenda trebalo biti znatno manje.

"Kao i uvijek, u ovakvim i sličnim situacijama Grad Zagreb i Nastavni zavod za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' građanima u preventivnu svrhu preporučuju dodatne mjere opreza kako bi smanjili rizik od izlaganja ovom onečišćenju iz zraka. Ujedno, pravovremeno poduzimaju sve mjere kako bi spriječili dugoročne negativne utjecaje iz okoliša na zdravlje", stoji u priopćenju koje su poslali.

"Sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, preporučuje se svim građanima, a posebice osjetljivim skupinama stanovništva da izbjegavaju aktivnosti na otvorenom prostoru. U slučaju kratkotrajne izloženosti povišenim vrijednostima lebdećih čestica ne očekuje se značajan utjecaj na zdravlje stanovništva grada Zagreba", zaključuju.