Nove informacije o epidemiji koronavirusa Nacionalni stožer objavljuje na konferenciji za medije.


Od jučer imao 49 novoobljelih od koronavirusa, čime se brojka potvrđenih slučajeva popela na 635 oboljelih, objavio je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije, ''Većina ih je iz jedne mikrolokacije gdje smo uveli posebne mjere'', kazao je Beroš. Otkrio je da je riječ o području Šibenika.

Vezani članci Slika nije dostupna Dramatično upozorenje Alemke Markotić: ''Posljedice nepridržavanja mjera vide se u našoj bolnici. Moramo popraviti rezultat prije zime'' Slika nije dostupna Novi veliki skok zaraženih: U posljednja 24 sata 311 novooboljelih, četiri osobe preminule. Za tri županije uvedene nove mjere

Objavio je da je preminula i četvrta žrtva koronavirusa. Riječ je o bolesnici koja je preminula u Puli. Ministar je kazao da je ozdravilo 45 osoba.

Jedna osoba kritično

Alemka Markotić, ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'', objavila je da je na respiratoru 10 osoba, a jedna od njih je u kritičnom stanju. Dodala je da je dio oboljelih, oni koji imaju blage simptome, na kućnoj njezi kako se ne bi opteretio bolnički sustav. ''Oni koji ne mogu osigurati izolaciju doma, oni su isto u bolnici'', rekla je ravnateljica klinike.

Beroš je istaknuo i da se dio bolničkih kapaciteta mora ostaviti za sve one koji nisu oboljeli od koronavirusa, ali su teško oboljeli od drugih bolesti i trebaju hitne zahvate.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da je moguće da su novi slučajevi u Zagrebu povezani s potresom jer u trenutcima straha nisu svi pridržavali potreban razmak.

U izradi nova aplikacija

Načelnik nacionalnog stožera Davor Božinović rekao je da trenutačno nisu u planu nikakve nove mjere. ''Uspjeh mjera ovisi o tome kako se one provode, a to je posao svakog građnina. I dalje ćemo kontrolirati da taj rast koji je veći i dalje bude linearan i da ne postane eksponencijalan'', istaknuo je Božinović.

Dodao je da će ministarstvo uprave će napraviti aplikaciju putem koje će se izdavati potvrde o napuštanju mjesta prebivališta, što će se strožije kontrolirati.

''U ovoj situaciji ako netko traži dozvolu da bi se vozio gradom, to je potpuno nerazumijevanje situacije i krajnji vid neodgovornosti'', kaže načelnik stožera.

Osvrnuo se i na sigurnost zatvorenika u splitskom zatvoru. ''U zatvorima se striktno provode epidemiološke mjere. Bilo je nešto samoizolacija i bilo je sumnje na jedan slučaj koji se, prema mojim informacijama, pokazao negativan. U ovom trenutku u tom sustavu, gdje ima 3500 ljudi, nema informacija da je zabilježen pozitivan nalaz na koronavirus'', rekao je Božinović.

Krunoslav Capak se osvrnuo se i na onečišćenje zraka u Zagrebu. ''Ovo zagađenje nema nikakve veze sa situacijom u Hrvatskoj, ono je došlo iz drugih zemalja'', kaže Capak.

Građanima preporučuje da ne planiraju nikakve aktivnosti na otvorenom, sve dok čestice koje zagađuju zrak ne nestanu s područja Hrvatske.

Markotić zahvalila svim djelatnicima

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' Alemka Markotić pohvalila je sve specijalizante koji se ponašaju kao vrhunski profesionalci.

''Moram istaknuti da veliki broj naših sestara, oko 200, koje trenutačo mogu raditi, danonoćno brinu o bolesnicima i pomažu liječnicima'', poručila je Markotić. Zahvalila je i kuharicama i tehničkoj službi koji pomažu pacijentima te svim laboratorijskim odjelima i djelatnicima.

''Samo zajedno možemo držati situaciju pod kontrolom'', zaključila je Markotić.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju