Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O prosvjedu u srijedu

'Treba prekinuti sadašnju situaciju u kojoj su učitelji birokrati, a djeca bubaju podatke'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici sindikata, poslodavaca i udruga civilnog društva u utorak su najavili da će podržati prosvjede potpore cjelovitoj kurikularnoj reformi u desetak hrvatskih gradova, te poručili da prosvjedi neće imati nikakvu političku pozadinu.

Ni stranaka niti stranačkih obilježja neće biti na prosvjedima potpore cjelovitoj kurikularnoj reformi u srijedu u 18 sati u Zagrebu i 12 drugih hrvatskih gradova, istaknuto je na konferenciji za novinare dan uoči prosvjeda na koje putem društvenih mreža dolazak najavljuju tisuće ljudi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi udžbenici, tableti... Ministrica Divjak otkrila u koje će se razrede uvoditi novi kurikuli, odabrano 580 novih udžbenika za osnovne i srednje škole Slika nije dostupna Upisano 500 prvašića manje Počela je škola! Evo koje sve promjene za učenike i roditelje donosi reforma

Čelnici sindikata, poslodavaca i udruga poručili su da ne očekuju podršku političkih stranaka i pozvali građane da im se pridruže uz poruke da reformu obrazovanja moraju raditi stručnjaci, te da je obrazovanje prioritet hrvatskog društva.

"Nedostaje nam kvalitetne radne snage. Ako sada stanemo s reformom obrazovanja, budućnost Hrvatske je neizvjesna", poručio je Bernard Jakelić iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

"Vrijeme je da građani dođu na prosvjede i tako sami utječu na svoju stvarnost. Izborima se to ne može ostvariti jer nitko od političara nije istinski reformski orijentiran", rekao je Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata te pozvao građane da "permanentnim pritiskom izvrše pritisak na politiku".

Konferencija je okupila čak 16 predstavnika udruga, sindikata i poslodavaca, za što je Ribić rekao kako pokazuje da svi žele reformu obrazovanja u interesu građana i budućnosti.

Politička opstrukcija obrazovanja

Čelnica Sindikata učitelja Sanja Šprem upozorila na političku opstrukciju obrazovanja, poput činjenice da su u travnju učitelji ostali bez 50 milijuna kuna za dodatnu edukaciju.

"Treba prekinuti sadašnju situaciju u kojoj su učitelji birokrati, a djeca bubaju podatke. Treba reći dosta. Ovo je pitanje svakoga građanina, sviju nas", poručila je Šprem.

Ana Miličević Pezelj iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske pozvala je političare da moguće obrazovnu reformu ili će doći do "građanskog preslagivanja političara".

Tisuće ljudi najavljuju putem društvenih mreža dolazak na središnji zagrebački Trg bana Jelačića u srijedu, 1. lipnja, u 18 sati, kako bi dali podršku kvalitetnoj provedbi reforme obrazovanja i cjelovitoj kurikularnoj reformi bez političkih pritisaka. Osim u Zagrebu, okupljanja će se održati u još 12 hrvatskih gradova.

Svi oni nadaju se da će svojim akcijama spasiti obrazovanje, kako ne bi postalo talac političke borbe. Voditelj ekspertne skupine Boris Jokić, koji je zbog pritisaka odstupio s pozicije, tvrdi kako je njega i suradnike opstruirala politika. Još nije poznato hoće li se Jokić i ostali članovi ekspertne skupine odazvati središnjem prosvjedu u Zagrebu.

Organizator prosvjeda, inicijativa "Hrvatska može bolje" najavljuje energičan i glasan prosvjed, koji će trajati 90 minuta, a čije će poruke doprijeti do svakog građanina. Najavljuju i popratni glazbeni program mješovitog studentskog zbora i nastup benda Hladno pivo.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene