Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaštita potrošača

Kupili ste neispravan proizvod? Evo što trebate učiniti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas je obilježen svjetski dan zaštite potrošača. Onaj koji ćemo slaviti iduće godine u Europskoj uniji - donijet će nam i nova pravila. Ubuduće ćete proizvod moći vratiti čak i ako mu je jedina mana to što vam se ne sviđa.

S prvim dahom postaje se potrošač, a gotovo da nema dana u kojem se ne potroši barem jedna kuna. No, sa svakom kunom iz novčanika kupac ima prava. Potrošač ima pravo znati što se nalazi u proizvodu koji konzumira. Deklaracije moraju biti jasno naznačene.

Pročitajte i ovo Barbara Štrbac i Željko Cvrtila - 1 Za Dnevnik Nove TV Stručnjak za sigurnost tvrdi: "Turudić je odmah trebao dobiti zaštitu, sada su na potezu SOA i policija" Ilustracija U Splitu Žena fotografira brave na ulaznim vratima u zgradi: Policija upozorava građane

Kazna trgovcu koji to ne učini je do 200 tisuća kuna. Trgovci su dužni uzeti u obzir reklamaciju za proizvod s nedostatkom. Ako reklamirate neispravan proizvod u prvih šest mjeseci od dana kupnje nosite ga trgovcu, on ga je dužan poslati na servis.

>>
Svjetski dan zaštite potrošača: 'Čitajte ugovore prije potpisivanja!'

Ako se ne može popraviti možete tražiti zamjenu, nižu cijenu ili povrat novca. 'Trgovci koji štite vlastiti imidž polagano pripremaju deset načela europse zaštite potrošača', kazao je Ilija Rkman iz Društva za zaštitu potrošača.

A jedna od točki kaže: Ukoliko proizvod nije ispravan ili ste se samo predomislili, trgovac vam je uz priložen račun, dužan vratiti novac.

Za kupca neki idu i korak dalje. 'Kada u jednom izuzetnom malom broju slučajeva, ali se dogodi, pronađu različitu cijenu na blagajni u odnosu na onu koja bila označena na polici- naši kupci imaju pravo kupiti taj artikl u pola cijene', kazala je Helena Klarić, pomoćnica direktora Poslovnog područja prodaje jednog trgovačkog lanca. Iako gotovo ništa u životu nije besplatno, život je svakako jeftiniji ako poznajete svoja prava.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene