Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glavata želva

Morska kornjača napala kupače u Dalmaciji: "Glava joj je kao dvije ljudske, cijela je pokrivena kamenicama"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Iako se radi o iznimno rijetkoj pojavi, u posljednjih nekoliko dana zabilježena su dva napada morske kornjače na kupače u Jadranu.

Splićanku je na oko metar i pol dubine u moru na Čiovu napala kornjača. Njezin suprug kazao je da je jedva izvukla živu glavu. A onda se isto dogodilo i 32-godišnjem Trogiraninu u Slatinama.

On je pak svoje iskustvo opisao traumatičnim, a za Slobodnu Dalmaciju rekao je da se kornjača ponašala začuđujuće agresivno. 

Da stvar bude još gora, napad se dogodio upravo na dan kada je na svoje prvo kupanje doveo i bebu koja ima tek šest mjeseci.

"Zaplivali smo s malenom, krenuli lagano u dubinu, a kako ja stalno ronim na tom dijelu, ispod malene sam je odmah uočio. Što da vam kažem, susret oči u oči s kornjačom od 50-ak kilograma. Upućeni kažu da je s obzirom na toliko kilograma poprilično stara. Riječ je o ženki, a ja pretpostavljam da je tu negdje položila jaja. Otud i njezina agresivnost", ispričao je za Slobodnu Trogiranin.

"Zamislite samo da mi je malu ugrizla, pa ne bih to sebi mogao oprostiti", kaže taj otac.

Djevojci je rekao da brzo s malenom pobjegne van, što je ona i učinila.

"A onda se kornjača dohvatila mene. Sve se to događalo na nekih šest do sedam metara dubine. Njezina je glava kao dvije ljudske, a ona cijela prekrivena kamenicama", ispričao je 32-godišnjak, koji je nakon toga izišao provjeriti djevojku i bebu, pa se ponovno vratio u more, gdje je životinju uspio i snimiti.

Rijetko napadaju ljude

Morske kornjače rijetko napadaju ljude, a vrlo je malo takvih slučajeva zabilježeno na području Jadrana. 

Budući da kornjača ima jaku čeljust, ugriz može rezultirati ranom, nagnječenim tkivom i modricama, a najčešće se radi o ugrizima za nogu ili područje stražnjice.

Treba napomenuti da kornjača nema zube, pa se njezina usta često nazivaju kljunom, ali stisak može biti veoma jak. Terapija se obično sastoji od obloga i analgetika.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene