Zbog rasta novozaraženih premijer je održao sastanak s Nacionalnim stožerom. Hoće li se vraćati mjere te može li korona poremetiti još jednu turističku sezonu, reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak provjerila je s Krunoslavom Capakom.


U ponedjeljak je bio sastanak u Vladi, a ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je o čemu je bilo govora i zašto je do sastanka došlo.

"Mi smo imali sastanak s premijerom da ga informiramo o situaciji kakva je u svijetu, kakva je u Europi, i kakva je kod nas što se tiče korone. Mi imamo blagi porast broja slučajeva, što nije zabrinjavajuće jer se radi o blažem obliku korone, omikronu, iako nam se brže šire nove varijante, ali razloga za zabrinutost nema", kaže Capak.

Krunoslav Capak Capak otkrio hoće li uskoro vratiti mjere zbog velikog broja novozaraženih: "Slično je i u drugim zemljama..."

Na pitanje razmišlja li se o vraćanju nekih mjera odgovara: "Pažljivo pratimo situaciju iz dana u dan i zasad nema potrebe da se uvode neke nove mjere".

Reporterku Dnevnika Nove TV zanimalo je i što možemo očekivati na jesen.

"Mi smo stalno na oprezu i preporučamo građanima da budu na oprezu. Cjepivo im je na raspologanju. Tijekom sezone pretpostavljamo da se neće dogoditi neka nova promjena da dođe malignija varijanta, a na jesen ćemo u skladu s onim što ćemo saznati tijekom registracije novovarijantnih cjepiva, Pfizer i Moderna, tada ćemo napraviti preporuke za cijepljenje", kaže ravnatelj HZJZ-a.

Ako bi se vraćale mjere, što je prvo na stolu, pitala je Bolšec Oblak.

"Ovakva infekcija, visokozarazna, uvijek se sprečava smanjenjem kontakta, u tom slučaju će u prvom valu doći maske, smanjenje kontakta, ali u ovom trenu ne razmišljamo o tome. Blaga je varijanta, ne pune nam se bolnice, trebamo razmišljati o tome ako nam dođe neka nova varijanta koja će biti malignija od ove", rekao je Capak.

Post-COVID Što nakon korone? Capak predstavlja vodič za pacijente "Povratak zdravlja i snage nakon COVID-19"

S obzirom da nam stiže turistička sezona, moramo li strahovati da će neke zemlje uvesti restrikcije s obzirom na broj zaraženih, zanimalo je reporterku.

"Ta mogućnost postoji, i još uvijek se prati incidencija po zemljama i označavaju se zemlje bojama, ali ni jedna zemlja sada ne primjenjuje ni jednu od mjera koje su dopuštene. Mogućnost da sada netko to uvede bez obzira na porast broj zaraženih je jako mala", kaže Capak.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju