Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na upit novinara o sutrašnjem sastanku ministra obrane Damira Krstičevića u Međugorju, premijer Andrej Plenković i sam ministar odgovorili su da je sastanak važan.


Tijekom konferencije za novinare u Splitu, premijer Andrej Plenković i ministar obrane Damir Krstičević odgovorili su na pitanje o sutrašnjem putovanju ministra u BiH, na poziv ministrice obrane BiH Marine Pendeš.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković: ''Nijedan avion nikada ne polijeće, a da ga netko nije prije toga pregledao'' Predsjednik Zoran Milanović Milanović o situaciji u BiH: "Vlada RH trebala je djelovati agresivno. Komšić onda ne bi bio član Predsjedništva"

''Kao odgovoran ministar, želi nakon svog posjeta Bruxellesu, gdje je bio u okviru formata Vijeća Europske unije na razini ministara obrane, održati svoj prvi radni bilateralni posjet s ministricom Pendeš u Međugorju. Riječ je o kontinuitetu naše politike da je BiH prioritet za Hrvatsku, a suradnja na području obrane i sigurnosti u ovakvim kompleksnim okolnostima je važan moment da ministar Krstičević uspostavi direktno suradnju sa svojom kolegicom u BiH'', rekao je Plenković.

Krstičević je ovome dodao da je Hrvatskoj vrlo važan europski put BiH. ''Moja prva međunarodna aktivnost je bila vezana uz NATO, odnosno sastanak ministara obrane prije dva tjedna. Nakon toga sam kao ministar fokusiran na situaciju u Hrvatskoj. Znate da smo kao Vlada pokrenuli izradu strateškog dokumenta, strategiju nacionalne sigurnosti, pokrenuli smo i izradu Zakona o domovinskoj sigurnosti. Vidimo, u odnosu na kompletnu situaciju i sigurnost, da nam treba sustav domovinske sigurnosti kao odgovor na sve složene sigurnosne uvjete. Sada je bitna i moja posjeta susjednoj BiH. Imam sastanak s ministricom obrane vezan uz tekuću vojnu suradnju'', rekao je ministar Krstičević.

Podsjetimo, prošlog je tjedna ministar naglo otkazao najavljeni posjet BiH, što se u kuloarima dovodilo u vezu s uhićenjem desetorice pripadnika HVO-a u Orašju. Iz MORH-a su tada potvrdili da Krstičević neće sudjelovati na sastanku srednjoeuropskih ministara obrane u Sarajevu, ali i ustvrdili da to nema veze s aktualnim događajima u BiH.

Stoga je Krstičević danas u Splitu upitan je li zabrinut zbog te situacije. ''To da mi kažete isto, pogledajte, '90. ili '91. godine, pa nećeš ići u rat, nećeš braniti svoju Hrvatsku. I u ovom trenutku svoj posao ministra obrane radim na najbolji mogući način. Interes Hrvatske je suradnja. Ovaj resor obrane je također suradnja. Prema tome, iz te pozicije, iz interesa Republike Hrvatske, a vjerujem i iz interesa Bosne i Hrvatske idem na taj sastanak'', zaključio je Krstičević.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju