Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U subotu će biti otkrivene spomen ploče na mjestima gdje su se tijekom rata nalazili logori ili su obavljene razmjene logoraša.


Kroz srpske je logore u agresiji na Republiku Hrvatsku 90-tih godina prošlo više od 30.000 hrvatskih logoraša, među kojima oko 500 djece i 3.000 žena, a većina je bila silovana, i očekujemo da će počinitelji tih zločina napokon biti procesuirani, izjavio je predsjednik sisačko-moslavačke podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijski logora, Ivan Lipak, najavivši da će se ta stradanja obilježiti u subotu, 11. travnja, programom "Da se ne zaboravi".

Vezani članci Ministar Tomo Medved Prijedlog zakona o civilnim stradalnicima: ''To je svakako dug naše države prema nevinim žrtvama iz Domovinskog rata'' Obilježena 29. godišnjica ubojstva obitelji Zec - 3 Milošević na godišnjici ubojstva obitelji Zec progovorio o velikom problemu: "Preispitajmo kao društvo svoj odnos prema djeci srpske nacionalnosti"

Naglasio je da sve srpske koncentracijske logore i sve hrvatske zatočenike tih logora međunarodni Crveni križ još nije popisao, kao da nisu postojali.

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar - Kitarević, sisačko-moslavačka podružnica Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijski logora u sklopu obilježavanja "Da se ne zaboravi", u subotu će otkrit nekoliko spomen ploča na objektima u kojima su se za Domovinskog rata nalazili srpski logori ili obavljale razmjene logoraša.

Za dlaku izbjegla smrt - 'Ušli smo u tu prostoriju s kamenim podom i otvorima na stropu'

Tako će se u 10 sati otkriti Spomen ploča na zgradi Općinskog suda u Vojniću, gdje je bio logor, rekao je u četvrtak Ivan Lipak.

Spomen ploče će u 11,30 sati biti otkrivene i u vojnom kopleksu na mjestu razmjene logoraša na Turnju te na mostobranu Turanj kod Karlovca, a u 12 sati na Gornjem Mekušju, gdje su također razmjenjivani logoraši.

Na svim će mjestima biti položiti vijenci i zapaliti svijeće u sjećanje na stradale hrvatske logoraše i žrtve velikosrpske agresije.

Program će se nastaviti u 13 sati skupom bivših logoraša u mjestu Novakima, kod Karlovca, na kojem će sudjelovati predstavnici sisačko-moslavačke i karlovačke podružnice udruge logoraša, dužnosnici obje županije, a očekuje se dolazak i predstavnika države i vojske. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook